Societat

societat

Noves troballes en el curs internacional d’arqueologia de la Ciutadella de Roses

La sisena edició del Curs Internacional d’Arqueologia Medieval i Moderna de la Ciutadella de Roses ha acabat amb noves troballes arqueològiques. Els treballs han permès identificar a la zona sud noves tombes, majoritàriament enterraments infantils disposats en àmfora, que complementen el conjunt descobert l’any 2023. També s’han posat al descobert tot un seguit de murs i estructures que van dibuixant una àmplia zona edificada a l’entorn de l’esglesiola, que constituïa el centre neuràlgic de l’espai. Així es confirma l’existència d’un edifici molt més gran i complex del que es pensava fins fa poc.

Les excavacions desenvolupades en el marc del curs d'enguany s'han centrat en l'estudi del monestir de Santa Maria de Roses i la seva evolució. Les excavacions han permès aprofundir en el coneixement de l'evolució del monestir (segles X-XVIII) i, especialment, en l'esglesiola i el cementiri paleocristians que ocupaven aquest espai entre els segles IV i VII i que constitueixen en certa manera un precedent del mateix monestir.

Per altra banda, els treballs arqueològics també permeten anar descobrint l'estructura del monestir fundacional. Creat al segle X, la gran majoria d'estructures visibles en l'actualitat corresponen a una gran reforma duta a terme al segle XI (que va implicar la construcció d'una nova església i també d'unes noves muralles i claustre.  

El curs, que s’ha realitzar des del 25 de juny fins avui, ha comptat amb la participació d’una quinzena d’estudiants universitaris d’Arqueologia d’universitats catalanes i franceses, i estudiants de l’Escola de Restauració de Béns Culturals. L’objectiu és formar futurs professionals de l’arqueologia i del món de la restauració en l’especialitat d’època medieval i moderna. Un dels elements que distingeix el curs d’altres dedicats a la formació de futurs arqueòlegs és el fet que incorpora tot un seguit de pràctiques de restauració i consolidació d’estructures i de materials arqueològics. Actualment resulta imprescindible que arqueòlegs i restauradors treballin conjuntament per tal de poder assolir uns objectius d’estudi, però també de conservació, adequació i revalorització dels jaciments.

El curs està organitzat per la Càtedra Roses d’Arqueologia i Patrimoni Arqueològic de la Universitat de Girona (UdG) i l’Ajuntament de Roses, amb la col·laboració de la Fundació Girona Regió de Coneixement. La direcció del curs és responsabilitat del Dr. Marc Bouzas, director de la Càtedra, i la coordinació tècnica està a càrrec del Dr. Lluís Palahí Grimal i la col·laboració de l'arqueòleg Dr. Jordi Vivo, mentre que les pràctiques de restauració són dirigides per Cristina Garcia (ABAC).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Societat

Denuncien un any d’impunitat pel cas d’infiltració policial

girona
Ciència

Mor Bengt Samuelsson, Nobel de Medicina (1982) i pare dels antiinflamatoris

societat

Desallotgen un bloc de quatre pisos de Badalona per risc de col·lapse després de l’aparició d’una esquerda

Badalona
societat

Girona crearà una aplicació destinada al turisme de natura de les hortes de Santa Eugènia

girona
societat

Llargues cues per votar a la consulta popular sobre el futur del camp de golf

Matadepera
societat

L'Aeroport de Girona supera els 750.000 passatgers al primer semestre

vilobí d’onyar
societat

Noves troballes en el curs internacional d’arqueologia de la Ciutadella

roses
societat

Bagà crea dues rutes per conèixer els 6 búnquers de Coll de Pal

Bagà
salut

L’Hospital Santa Caterina reforma l’àrea d’esterilització

girona