Societat

economia

Girona assoleix una xifra rècord d’ocupació amb una creació força diversificada per sectors

L’economia a comarques gironines ha registrat un augment del 2,4%, segons la Memòria Econòmica de Girona 2023 que les tres cambres de comerç de la demarcació han presentat aquest divendres. Aquesta és una evolució lleugerament inferior a la del conjunt de Catalunya, on l’increment ha estat del 2,9%. L’estudi atribueix el decalatge al fet que Girona va ser una de les demarcacions més afectades per l’impacte de la pandèmia (amb una caiguda del PIB el 2020 del 14,4%), però també una de les que se’n va recuperar més de pressa (amb un 6,5% el 2021 i un 7,2% el 2022). Una evolució que associen a la importància del sector turístic a l’economia gironina. De fet, el 2023 Girona ha rebut un 5,8% més turistes que el 2019, a diferència del 2,5% del conjunt català.

Pel que fa a l’ocupació, aquesta ha tancat el 2023 amb un màxim històric de gairebé 335.000 afiliats, un 3,4% més que el 2022. En comparació amb l’any 2019, l’ocupació és un 8,8% superior. La creació en aquest període 2019-2023 ha estat molt diversificada sectorialment. Les principals activitats creadores d’ocupació neta són la indústria (el 17% del total) les activitats sanitàries (14%), la construcció (10%), el comerç (9%) o les professions tècniques (5%). Destaca sobretot l’increment de l’ocupació al sector industrial gironí. De fet, un 35% de l’ocupació industrial neta creada en els darrers tres anys a Catalunya (14.151 afiliacions més) s’han ubicat les comarques gironines (+4.892).

El 2023 les exportacions de béns han augmentat un 4,4%, assolint una xifra rècord de 8.131 milions d’euros, mentre que les importacions han disminuït un 1,4%. En aquest sentit, l’estudi recorda que Girona manté un saldo comercial positiu, a diferència del patró del conjunt de Catalunya.

Per altra banda, les exportacions de carn continuen sent el principal producte exportat de la regió, amb el 30,5% del total exportat per Girona i un augment del 10,2% respecte a l’any anterior; seguit pels productes químics, que representen el 16% de les exportacions gironines i s’han reduït un 8,5% el 2023. En relació amb els primers quatre mesos del 2024, ha continuat la tendència positiva amb un creixement interanual acumulat del 6,3%, a diferència del conjunt de Catalunya, que registra una disminució del 5,9%. Finalment, el nombre d’empreses exportadores regulars a Girona ha augmentat el 2023 fins a les 1.274, un 2,2% més que l’any anterior.

El nombre de turistes assoleix xifres rècords

El 2023 Girona va rebre 4,26 milions de turistes allotjats en hotels, un 5,8% més dels que hi va haver el 2019, percentatge un altre cop superior al del conjunt de Catalunya (+2,5%).

A més, la Costa Brava és el segon destí turístic de Catalunya (per darrere de Barcelona) en volum de pernoctacions a establiments hotelers amb 11,7 milions el 2023, i els Pirineus és el cinquè, amb 1,6 milions. Aquestes xifres suposen un increment respecte al 2022 de l’11,2% a la Costa Brava i del 5,8% als Pirineus.

Enguany, durant els cinc primers mesos del 2024, el sector manté una evolució molt positiva. El nombre de turistes allotjats en hotels a Girona és un 8,9% superior respecte al mateix període de 2019, però amb evolucions diferents segons la procedència del turista: +0,5% els nacionals i +16,1% els estrangers.

Bones perspectives econòmiques pel 2024

En paral·lel, la Memòria Econòmica de Girona 2023 preveu que el consum privat sigui el principal motor de l’economia. A mesura que la política monetària es faci menys restrictiva, la inversió millorarà, sobretot de cara al 2025. El context europeu també serà cada vegada més positiu i això beneficiarà l’economia catalana, que està cada vegada més internacionalitzada.

El consens de les previsions s’està revisant a l’alça els darrers mesos, i això és símptoma de confiança econòmica. El PIB català creixerà clarament per sobre del 2% el 2024 i 2025, mantenint un diferencial positiu respecte a la zona euro. Tot i així, es mantenen els riscos associats als conflictes geopolítics i a un escenari de reducció de tipus més lent del previst.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Identifiquen tres joves que van trencar un vidre d’una escola i van ferir un alumne

girona

El Govern vol posar en marxa l’Agència de la Natura abans de l’estiu vinent

CASTELLÓ D’EMPÚRIES

Fi de les restriccions amb el minitransvasament de l’Ebre

L’ESPLUGA DE FRANCOLÍ
infraestructures

Adif dona per resolta l’incident que ha provocat retards en l’alta velocitat a Sants

Barcelona

CCOO i Alferro convoquen quatre dies de vaga als FGC coincidint amb la Mercè

BARCELONA

Es desencalla la construcció del nou centre de residus a Campdorà

GIRONA
SOCIETAT

Convoquen una concentració contra la zona verda d’El Masnou

El Masnou
societat

Un documental sobre la protesta de la SAFA, tret de sortida del Blanes Talen Fest

blanes

Denuncien una agència de viatges per una presumpta estafa en la venda de bitllets d’avió

MOLLET DEL VALLÈS