Societat

Barcelona construirà prop de 1.900 pisos públics en solars cedits pel Consorci de la Zona Franca

L’Ajuntament de Barcelona i el Consorci de la Zona Franca (CZFB) han signat aquest divendres un acord que permetrà construir 1.878 habitatges protegits a la ciutat. Els pisos s’aixecaran en dues parcel·les a les Casernes de Sant Andreu i a la Marina del Prat Vermell que són propietat del consorci.

Tot i que inicialment, el Consorci volia fer-hi pisos per al mercat lliure, ara serà el govern municipal qui hi construirà habitatge de protecció social. Per fer possible la construcció dels gairebé 1.900 habitatges, el Consorci de la Zona Franca cedirà els solars durant 90 anys al consistori a canvi d’un “cànon simbòlic”. A banda dels 185.000 metres quadrats edificables, als solars cedits n’hi ha 97.000 més que es destinaran a equipaments per als nous veïns que ocuparan aquests pisos de protecció oficial, que seran “majoritàriament de lloguer i assequibles”.

Terminis pendents

Les parcel·les que acollien els antics aquarteraments militars, i que el Consorci va adquirir el 1997, tindran un període de tramitació urbanística més curta i es podran començar a edificar entre el 2026 i el 2027. En canvi, a la Marina del Prat Vermell, els terrenys estan en una situació “més heterogènia” i la seva construcció en conjunt es pot allargar més. De fet, l’Ajuntament no ha detallat quan està previst que comenci la construcció en aquesta zona, a tocar del Port de Barcelona.

La fàbrica de l’Escocesa

L’acord d’intencions contempla que el CZFB s’incorpori al projecte de rehabilitar l’antiga fàbrica tèxtil l’Escocesa, a Sant Martí. En total, l’organisme aportarà 15 milions d’euros per rehabilitar tres naus i després explotar-les en règim de lloguer.

El protocol també inclou la compra per part de l’Ajuntament dels edificis MediaTIC i CreaTIC, ubicats també al districte de Sant Martí i en ple 22@, per consolidar els serveis municipals que ja existeixen en aquests espais, a canvi dels quals el consistori paga 3 milions d’euros de lloguer anuals. La compra suposarà una inversió de 40 milions d’euros aprovada prèviament pel Consell Plenari del Consorci, reunit aquest matí per aprovar els comptes anuals auditats de l’exercici 2023.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia