Societat

GIRONA

Regidor de barri i policia: patrulla mixta de supervisió

La regidora de Girona Sílvia Aliu ha accedit a demostrar sobre el terreny una de les novetats del model municipal de seguretat i convivència. Aliu (Guanyem) és la regidora de barri de Figuerola-Bonastruc, Devesa-Güell, Mercadal i Barri Vell. I de tant en tant fa una volta d’inspecció per carrers i places del seu àmbit, acompanyada d’un dels agents de la policia municipal. Formen una patrulla mixta de supervisió més que no pas de vigilància i control.

“Fem aquesta acció conjuntament per veure si coincideixen les demandes que ens arriben dels veïns i les que arriben a la policia”, afirma Aliu mentre passeja per Devesa-Güell i Bonastruc-Figuerola. Els regidors de barri fan aquestes inspeccions acompanyats d’un agent. La regidora ho ha fet al Barri Vell i al Mercadal, i en aquesta ocasió recorre l’àrea verda propera al Mercat de la Devesa i el viaducte del tren. L’acompanya el caporal de proximitat del matí de la policia municipal.

Cent cinquanta multes

La regidora de barri fa una visita al seu sector juntament amb “el policia de referència”. Al passeig de la Devesa, molt a prop de la rotonda del rellotge, un radar mòbil ha permès sancionar gairebé 150 conductors des del 14 de març fins al 2 de juliol passat per excés de velocitat, detalla el representant policial. Els veïns s’havien queixat que els conductors hi anaven massa ràpid.

Hi ha tres agents de proximitat al matí i tres a la tarda –la franja diürna és la que acumula més volum de feina–. I el responsable de la policia explica que un dels agents és el referent del sector i és qui coneix el president o presidenta de l’associació de veïns. Els tres agents reben suport d’altres unitats si hi ha alguna necessitat. “Els agents patrullen, coneixen la problemàtica del barri i, si no hi ha una ordre urgent, poden anar a veure comerços i a parlar amb els veïns”, diu Aliu. La policia té 161 agents, incloent-hi l’intendent i responsable del cos, Joan Jou, i quatre sotsinspectors. El telèfon per a emergències és el 092.

“Totes les àrees”

“És un model policial que aglutina totes les àrees: mediació i convivència, prevenció i seguretat, policia, igualtat, sensellarisme, sanitat, manteniment...”, assenyala la regidora. “Quan vas a les reunions amb les associacions de veïns, sí que hi ha problemes de seguretat, però també n’hi ha d’altres”, hi afegeix.

Per Aliu, no es pot destriar la seguretat d’altres qüestions. “En les reunions, els veïns també ens parlen de problemes d’enllumenat, de neteja... Alguna AFA [associació de famílies d’alumnes] ens parla de cotxes mal aparcats, d’accessibilitat. Tot això és seguretat i convivència [...]. Creiem que la seguretat necessita la policia i l’aliança de totes les àrees de l’Ajuntament perquè la ciutat es millori.”

La policia municipal té “funcions de trànsit i de convivència”. “Si hi ha cotxes mal aparcats, multaran, però potser el problema és que falta espai o no hi ha unes pilones, i això és mobilitat. Quant al sensellarisme, la policia hi pot anar a actuar, però això és problema d’educació social. La percepció del barri és que està brut. Si no hi ha comerç, no hi ha llum a les nits; la llum genera seguretat. La promoció econòmica també és clau.” En la ronda de supervisió, el caporal admet els maldecaps que generen els patinets elèctrics, que es permeten massa llibertats.

Els agents de la policia municipal treballen regularment amb els representants de les associacions i els regidors de barri. Les tres bandes es coordinen a través de grups de mòbil. A petició dels veïns, hi ha taules de seguretat –n’hi ha una de convocada aquest mes a Vista Alegre–. A Girona hi ha vuit zones en el mapa policial i setze regidories de barri.

Després del tiroteig al barri de Font de la Pólvora, que va causar dos morts la nit de la revetlla de Sant Joan, l’Ajuntament treballa en un pla integral de seguretat en col·laboració amb altres administracions com ara la Generalitat i l’Estat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia