Societat

Societat

Mor Teresa San Román, excatedràtica d’antropologia social i cultural de la UAB

Especialitzada en l’estudi del poble gitano

L’excatedràtica del Departament d’Antropologia Social i Cultural de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) va morir diumenge, segons ha fet saber la Fundació Secretariat Gitano, entitat de la qual va ser membre del Patronat i l’any 2011 li va fer entrega del primer Premi FSG.

Va néixer a Galícia l’any 1940 i, tot i que en un inici va voler-se centrar en l’arqueologia, al cap de poc va canviar de disciplina per anar a estudiar Antropologia a la Universitat de Londres (Anglaterra), on va fer el màster i la tesi doctoral (1967). Va desenvolupar-se professionalment en l’estudi de la marginació i la pobresa, però gran part de la seva recerca, que és la que li ha donat més reconeixement, va estar centrada en l’estudi i l’etnografia de les comunitats gitanes, primer a la capital espanyola i després a Catalunya. Treballava en una intervenció ètica i professional enfocada cap a una proposta intercultural per afrontar situacions d’exclusió i risc social, i va ser una de les primeres acadèmiques que va proposar la distinció entre marginació i cultura, així com la necessitat de fer intervencions diferenciades basades en els valors i la cohesió social.

Entre el 1982 i el 2010 va exercir de catedràtica d’antropologia social i cultural a la UAB, i des d’aquesta posició va dirigir el Grup de Recerca en Interculturalitat i Marginació (GRIM). També va treballar amb la comunitat senegambiana i va fer recerca sobre la vellesa. Totes aquestes tasques li van servir per rebre diversos reconeixements i premis nacionals i estatals, tant de caràcter científic com social. Entre aquests hi ha el Premi Jaume Vicens Vives (2010) que atorga la Generalitat de Catalunya i la Medalla d’Or al Mèrit Científic de la Ciutat de Barcelona (2023). També va ser condecorada com a membre d’honor de la Federació d’Associacions Gitanes de Catalunya.

En l’àmbit social va formar part de múltiples associacions com l’Associació Desenvolupament Gitano i la Fundació Secretariat Gitano.

La cerimònia de comiat tindrà lloc avui, a les 4 de la tarda, al tanatori de Cerdanyola del Vallès.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SERVEIS

Reoberts tots els carrils de l’AP-7 després d’un matí molt complicat

Sant Cugat del Vallès

L’Ajuntament aprova el Pla Director d’Aigua

porqueres
SERVEIS

TMB vol tancar l’any amb un 25% de la flota de busos de zero emissions

BARCELONA
societat

Òmnium rebutja amnistiar els policies investigats per les càrregues de l’1-O

girona / aiguaviva
SERVEIS

Problemes en la reparació de la fuita d’aigua que afecta el Montsià

L’Aldea
SOCIETAT

Mainat diu que el va sorprendre que la seva ex-dona trigués a trucar al SEM davant d’una hipoglucèmia

Barcelona
societat

La UdG acull un congrés centrat en la diversitat sexual a Iberoamèrica

girona
educació

Educació publica l’adjudicació de destinacions dels docents que havia endarrerit

barcelona
societat

L'Ajuntament organitza més d’una trentena d’activitats durant l’estiu

girona