Societat

Societat

Mor Teresa San Román, excatedràtica d’antropologia social i cultural de la UAB

Especialitzada en l’estudi del poble gitano

L’excatedràtica del Departament d’Antropologia Social i Cultural de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) va morir diumenge, segons ha fet saber la Fundació Secretariat Gitano, entitat de la qual va ser membre del Patronat i l’any 2011 li va fer entrega del primer Premi FSG.

Va néixer a Galícia l’any 1940 i, tot i que en un inici va voler-se centrar en l’arqueologia, al cap de poc va canviar de disciplina per anar a estudiar Antropologia a la Universitat de Londres (Anglaterra), on va fer el màster i la tesi doctoral (1967). Va desenvolupar-se professionalment en l’estudi de la marginació i la pobresa, però gran part de la seva recerca, que és la que li ha donat més reconeixement, va estar centrada en l’estudi i l’etnografia de les comunitats gitanes, primer a la capital espanyola i després a Catalunya. Treballava en una intervenció ètica i professional enfocada cap a una proposta intercultural per afrontar situacions d’exclusió i risc social, i va ser una de les primeres acadèmiques que va proposar la distinció entre marginació i cultura, així com la necessitat de fer intervencions diferenciades basades en els valors i la cohesió social.

Entre el 1982 i el 2010 va exercir de catedràtica d’antropologia social i cultural a la UAB, i des d’aquesta posició va dirigir el Grup de Recerca en Interculturalitat i Marginació (GRIM). També va treballar amb la comunitat senegambiana i va fer recerca sobre la vellesa. Totes aquestes tasques li van servir per rebre diversos reconeixements i premis nacionals i estatals, tant de caràcter científic com social. Entre aquests hi ha el Premi Jaume Vicens Vives (2010) que atorga la Generalitat de Catalunya i la Medalla d’Or al Mèrit Científic de la Ciutat de Barcelona (2023). També va ser condecorada com a membre d’honor de la Federació d’Associacions Gitanes de Catalunya.

En l’àmbit social va formar part de múltiples associacions com l’Associació Desenvolupament Gitano i la Fundació Secretariat Gitano.

La cerimònia de comiat tindrà lloc avui, a les 4 de la tarda, al tanatori de Cerdanyola del Vallès.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

medi ambient

Els EUA emeten una alerta d’huracà per a Puerto Rico i les Illes Verges

barcelona
societat

Limitació horària als establiments d’alimentació per reduir l’incivisme

Vilafranca del Penedès
GIRONA

Diversos arbres caiguts a la ciutat a causa del mal temps

GIRONA
societat

L’alcalde de Mataró demana a Illa ajuda per transformar la ciutat

Mataró
LLORET DE MAR

El tram del passeig de Fenals malmès per la garbinada es reobrirà demà

LLORET DE MAR
Meteorologia

Una tempesta acompanyada de pedra escombra diversos municipis del Segrià

Lleida

Més de 2.300 places per fer exercici físic durant el proper curs

girona
societat

15a edició del Water Park Day a Illa Fantasia

Vilassar de Dalt
successos

Mor un excursionista mentre feia la via d’Estasen al Pedraforca

Saldes