Societat

SOCIETAT

El 70% de la llars amb infants malbarata aliments habitualment

Un estudi de la UAB determina que la verdura (80%) i la fruita (78%) son les que més es desaprofiten

Segons els experts, l’origen cal buscar-lo en una mala planificació de les compres

Un estudi de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) determina que una de cada set famílies catalanes amb nens petits i adolescents malbarata aliments de forma recorrent i reiterada. D’altra banda, l’informe destaca que les famílies monoparentals i les que tenen fills grans són les que malbaraten menys. Pel que fa als aliments, les verdures (80 %), les fruites (78 %), els productes a base de cereals (63 %) i els làctics (25 %) són els que més es desaprofiten, mentre que la carn, el peix, els ous o els precuinats són els que menys. Segons els investigadors, l’origen del malbaratament està en el deteriorament dels aliments per una manca de planificació de les compres a la llar. Segons l’estudi, la persona encarregada de fer la compra a casa és habitualment una dona (en el 70 % dels casos), menor de 54 anys (79 %), que treballa a temps complet o parcial (78 %) i que gasta una mitjana de 537 euros mensuals en menjar. La meitat de les famílies acudeixen a supermercats i hipermercats, i dues de cada tres llars fan una única compra principal a la setmana i la complementen amb petites compres.

Pel que fa al comportament de consum d’aliments, el 66 % de les famílies declara consumir productes frescos a casa diàriament, mentre que pràcticament totes consumeixen productes d’origen animal més de quatre dies a la setmana. Tot i això, el 84 % de les famílies reconeix que no cuina cada dia. En aquest sentit, la tipologia de la llar o l’edat del comprador són factors determinants a l’hora d’analitzar aquest fenomen. Les llars amb nens petits presenten una probabilitat més gran de malbaratar aliments “possiblement a causa de la dificultat de satisfer les seves necessitats alimentàries, així com de gestionar adequadament les quantitats i porcions de menjar”.

“Planificar detalladament els menjars previstos, revisar els aliments que ja tenim a casa, fer llistes de la compra, congelar els aliments per prolongar-ne la vida o reutilitzar les sobres permet desaprofitar menys”, destaca un dels investigador de l’ICTA-UAB i autor principal de l’estudi, Pietro Tonini. Un altre dels elements que condiciona el malbaratament és el lloc de compra, segons l’estudi. Les famílies que compren a botigues petites i mercats municipals solen rebutjar menys menjar que els que compren en supermercat o hipermercat: “Determinats tipus d’envasos, els descomptes i el màrqueting persuasiu amb ofertes dels grans magatzems indueixen a comprar més del que és necessari”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia