Societat

SOCIETAT

El 70% de la llars amb infants malbarata aliments habitualment

Un estudi de la UAB determina que la verdura (80%) i la fruita (78%) son les que més es desaprofiten

Segons els experts, l’origen cal buscar-lo en una mala planificació de les compres

Un estudi de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) determina que una de cada set famílies catalanes amb nens petits i adolescents malbarata aliments de forma recorrent i reiterada. D’altra banda, l’informe destaca que les famílies monoparentals i les que tenen fills grans són les que malbaraten menys. Pel que fa als aliments, les verdures (80 %), les fruites (78 %), els productes a base de cereals (63 %) i els làctics (25 %) són els que més es desaprofiten, mentre que la carn, el peix, els ous o els precuinats són els que menys. Segons els investigadors, l’origen del malbaratament està en el deteriorament dels aliments per una manca de planificació de les compres a la llar. Segons l’estudi, la persona encarregada de fer la compra a casa és habitualment una dona (en el 70 % dels casos), menor de 54 anys (79 %), que treballa a temps complet o parcial (78 %) i que gasta una mitjana de 537 euros mensuals en menjar. La meitat de les famílies acudeixen a supermercats i hipermercats, i dues de cada tres llars fan una única compra principal a la setmana i la complementen amb petites compres.

Pel que fa al comportament de consum d’aliments, el 66 % de les famílies declara consumir productes frescos a casa diàriament, mentre que pràcticament totes consumeixen productes d’origen animal més de quatre dies a la setmana. Tot i això, el 84 % de les famílies reconeix que no cuina cada dia. En aquest sentit, la tipologia de la llar o l’edat del comprador són factors determinants a l’hora d’analitzar aquest fenomen. Les llars amb nens petits presenten una probabilitat més gran de malbaratar aliments “possiblement a causa de la dificultat de satisfer les seves necessitats alimentàries, així com de gestionar adequadament les quantitats i porcions de menjar”.

“Planificar detalladament els menjars previstos, revisar els aliments que ja tenim a casa, fer llistes de la compra, congelar els aliments per prolongar-ne la vida o reutilitzar les sobres permet desaprofitar menys”, destaca un dels investigador de l’ICTA-UAB i autor principal de l’estudi, Pietro Tonini. Un altre dels elements que condiciona el malbaratament és el lloc de compra, segons l’estudi. Les famílies que compren a botigues petites i mercats municipals solen rebutjar menys menjar que els que compren en supermercat o hipermercat: “Determinats tipus d’envasos, els descomptes i el màrqueting persuasiu amb ofertes dels grans magatzems indueixen a comprar més del que és necessari”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

successos

Un treballador mor en un accident amb un carretó elevador

Mollet del Vallès
medi ambient

Els EUA emeten una alerta d’huracà per a Puerto Rico i les Illes Verges

barcelona
societat

Limitació horària als establiments d’alimentació per reduir l’incivisme

Vilafranca del Penedès
GIRONA

Diversos arbres caiguts a la ciutat a causa del mal temps

GIRONA
societat

L’alcalde de Mataró demana a Illa ajuda per transformar la ciutat

Mataró
LLORET DE MAR

El tram del passeig de Fenals malmès per la garbinada, a punt per reobrir

LLORET DE MAR
Meteorologia

Una tempesta acompanyada de pedra escombra diversos municipis del Segrià

Lleida

Més de 2.300 places per fer exercici físic durant el proper curs

girona
societat

15a edició del Water Park Day a Illa Fantasia

Vilassar de Dalt