Societat

La sal més salada de Catalunya

Cardona comercialitza per fi una sal pròpia comestible, de gran qualitat i màxima puresa

S’aconsegueix esmicolant la roca extreta del cor de la vall salina que es va formar fa 36 milions d’anys

Té una gran concentració i, com que és una sal de muntanya, no conté cap microplàstic

Quaranta milions d’anys enrere, el que ara coneixem com a Catalunya Central era un mar interior que connectava amb el Cantàbric per Aragó. En processos geològics que van durar milions d’anys, l’evaporació per les altes temperatures, el tancament d’aquell mar i els moviments tectònics que van acabar creant els Pirineus van configurar també la Muntanya de Sal de Cardona, ara convertida en un important atractiu turístic. Evidentment, aquesta explicació és molt planera per a un fenomen geològic tan singular, pràcticament únic al món. La Muntanya de Sal, juntament amb el castell, és l’element distintiu d’una ciutat que es troba just al centre de Catalunya.

L’explotació de la sal en aquesta part del país es remunta al neolític, i durant segles va servir de moneda de canvi. Va adquirir així fama i reconeixement per la seva capacitat saladora. Durant bona part del segle XX, la muntanya va ser explotada per extreure’n sal potàssica a través de mines. Cardona es va convertir així en una ciutat industrialitzada. L’extracció, però, va acabar als anys noranta i des de llavors ha esdevingut un reclam turístic i també científic, amb la creació del Parc Cultural de la Muntanya de Sal, pertanyent al Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya.

Les parets no es mengen

Entre 70.000 i 80.000 persones hi passen cada any i una de les preguntes més habituals és si la sal que es veu a les parets de la muntanya durant les visites guiades a les mines es pot menjar. I no és així, per molt que el visitant ho vulgui provar d’amagat, ja que aquest sistema tan peculiar és molt fràgil i s’ha de protegir de la interacció humana. En qualsevol cas, que la sal de Cardona no es comercialitzés en format comestible era una anomalia que des de fa poc més d’un any s’està corregint a través de la Fundació Cardona Històrica. La sal de Cardona no s’extreu de la muntanya, sinó de la vall salina del municipi. Gràcies a un acord entre l’Ajuntament i una empresa salina, ara es pot comercialitzar.

“Fa un any i mig que estem treballant intensament en el projecte. Estem vinculant el relat de la sal de Cardona amb l’experiència de visita. Volem, d’una banda, que els nostres visitants adquireixin sal de Cardona després de fer la visita i, de l’altra, estem potenciant la presència de la nostra sal als restaurants locals. El repte és augmentar la producció i distribució. Per això, tenim el projecte de crear l’Obrador de la Sal de Cardona dins del recinte del Parc Cultural de la Muntanya de Sal”, explica el director de la fundació, Francesc Ponsa.

La sal extreta del jaciment de Cardona està considerada de màxima puresa, amb un 99,97% de clorur sòdic. S’obté d’esmicolar la roca extreta del cor del diapir –el nom de l’estructura geològica que porta la sal a sorgir cap amunt entre les roques– de la vall salina que es troba a un quilòmetre de la Muntanya de Sal que es pot visitar. L’estructura cristal·lina compacta explica, segons els comercialitzadors, la seva puresa i alta concentració, així com l’aspecte transparent i la granulometria cúbica perfecta.

“És una sal molt pura, una sal històrica, perquè el seu origen es deu a aquest mar interior que es va evaporar fa 36 milions d’anys. A més a més, com que és una sal de muntanya, una sal d’extracció, de roca, està lliure de microplàstics. Això és molt important. Hi ha estudis que demostren que l’entrada de microplàstics al nostre organisme es deu en part a les sals marines”, indica Ponsa. Tot plegat fa aquesta sal molt interessant en clau gastronòmica, fins al punt que es pot considerar un producte gurmet. De fet, alguns restaurants de Cardona ja l’estan utilitzant i la valoren molt positivament. Es tracta d’una sal que sala molt més que les sals habituals de cuina, i per això s’ha de dosificar bé. “És molt divertida de menjar, perquè, com que és sal de roca, és com si masteguessis un tros de pedra de sal. Té un sabor molt intens i, per tant, com diem aquí a Cardona, menys és més. Amb menys sal potencies molt més els altres sabors”, assegura Ponsa.

Valor social

A part de la seva gran qualitat, la sal de Cardona té un altre valor afegit, el social, ja que tots els beneficis que s’obtenen de la seva comercialització es reinverteixen en el manteniment i la conservació de la Muntanya de Sal. Per difondre-la, la Fundació Cardona Històrica i la Fundació Alícia han signat un conveni de col·laboració. L’objectiu és desenvolupar una estratègia de difusió i promoció de la tradició gastronòmica local, la recerca històrica alimentària, el foment del turisme sostenible i la millora dels hàbits saludables, i en aquest context es farà especial atenció a la promoció i valoració de la sal de Cardona com a producte gurmet. “La col·laboració amb la Fundació Alícia ens permet posar l’accent en la innovació gastronòmica amb la nostra sal com a fil conductor”, conclou Ponsa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Pere Sala
Ambientòleg, director de l’Observatori del Paisatge de Catalunya

“Ordenar i gestionar bé el paisatge també és rendible”

Olot

La sal més salada: Cardona comercialitza per fi una sal comestible, de gran qualitat i puresa

Cardona
Marc Sabater Armengou
Independents de Vilanova - Som Poble - Alternativa Municipalista

“La nostra acció passa per la crítica constructiva al govern”

Peralada
SOCIETAT

Terrassa impulsa la marca de ciutat per projectar-se a l’exterior

Terrassa
SOCIETAT

Projecte europeu de memòria històrica amb joves de Granollers

Granollers
SOCIETAT

Nova campanya del Carnet Jove de la Cerdanya

Puigcerdà
Política

Mor Encarna Jordan, activista independentista, antifeixista i internacionalista

SOCIETAT

Menys incompliments sanitaris en els locals de tatuatges de l’àrea de Barcelona

Barcelona

L’Ajuntament denuncia per primer cop un fons voltor

girona