Societat

religió

Apartat un mossèn denunciat per abusos els anys 80 a Santa Coloma de Gramenet

L’Arquebisbat de Barcelona ha apartat un mossèn pels suposats abusos sexuals que va realitzar en una parròquia de Santa Coloma de Gramenet durant els anys 80. Segons ha confirmat l’ACN, quan va tenir coneixement dels fets, l’arquebisbat va obrir un expedient al rector de la parròquia de Sant Martí del Clot de Barcelona i, després de recollir el testimoni d’una de les víctimes i comprovar els arxius que tenia sobre el cas, ha decidit actuar en conseqüència. Mossèn Josep Santacana era un dels membres de la Casa de Santiago, un institut eclesiàstic per fomentar les vocacions sacerdotals tardanes, fundat l’any 1966, i que va acabar convertint-se en una secta en què van produir-se diferents casos d’abusos sexuals.

Santacana no podrà exercir a Barcelona, però ell va incardinar-se com a sacerdot a Taiwan. Per això, l’arquebisbat enviarà l’informe que ha realitzat a la diòcesi asiàtica i també a la Conferència Episcopal Tarraconense, perquè puguin actuar i evitar, si així ho consideren, que el religiós pugui exercir en altres parròquies fora de Barcelona. Una de les peticions que la persona afectada va fer al Servei d’Atenció a les Víctimes era que el sacerdot no pogués exercir a la diòcesi barcelonina, una decisió que finalment s’ha pogut tirar endavant.

El codi canònic d’aquella època no prefixava cap mesura contra els membres de l’Església laics que fossin denunciats per abusos sexuals. Quan el cas va esclatar per les queixes d’una família, simplement se’l va fer fora de la parròquia de Santa Coloma de Gramenet on col·laborava i va poder refer la seva vida, primer estudiant a Salamanca i després fent-se sacerdot a Taiwan, on va residir fins fa ben poc, quan va decidir tornar a Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.