Societat

societat

Una incidència tecnològica global afecta l’aeroport del Prat, el 061 i diversos hospitals

La caiguda del sistema informàtic provoca retard de vols i col·lapsa la facturació

Una incidència tecnològica a nivell global està afectant l’Aeroport del Prat, el telèfon 061, diversos hospitals, entre d’altres empreses i serveis.

El secretari de Telecomunicacions i Transformació Digital del govern, Marc Realp, ha explicat en declaracions a RAC 1 i TV3 que la causa de la incidència és l’actualització de la plataforma de ciberseguretat CrowdStrike, que ha fet un proveïdor mundial nord-americà i que hauria resultat “incompatible” amb els sistemes de Microsoft, provocant les incidències informàtiques a nivell global. L’empresa nord-americana responsable de CrowdStrike ha atribuït la incidència a “un únic defecte” en l’actualització per al sistema operatiu Windows.

Aena està anunciant a través de les xarxes les afectacions provocades per la “caiguda global del sistema informàtic” que està afectant els vols dels diversos aeroports, com el de Barcelona i Palma, que acumula retards tant en l’arribada com en la sortida i també cancel·lacions.

Les principals afectacions es donen a la facturació de l’equipatge. Mentre dura la incidència, Aena ha informat que les operacions s’estan fent de forma manual. Per això algunes companyies, com Ryanair , han aconsellat als seus passatgers que vagin a l’aeroport “com a mínim 3 hores abans” per poder fer el chek-in. Moltes companyies acaben omplint i donant als passatgers les targetes d’embarcament de forma manual i fins i tot en alguns casos els passatgers acaben passant el control de seguretat amb les maletes fins a l’avió, on el personal de l’aerolínia l’acaba ficant a la bodega.

L’Aeroport del Prat té previstes aquest divendres 1.047 operacions, entre aterratges i enlairaments.

Des de la Generalitat es treballa per intentar minimitzar la incidència, sobretot en l’àmbit de la salut i la intranet de la Generalitat i solucionar-la el més aviat possible. De fet, el secretari de Telecomunicacions i Transformació Digital ha assegurat que han trobat una solució temporal per restablir els sistemes afectats, que ha pronosticat tornarà a funcionar en unes hores, ja que en un principi se soluciona amb la reiniciació dels equips.

El departament de Salut i el Servei d’Emergències Mèdiques (SEM) demana als ciutadans que només utilitzin aquest telèfon per emergències sanitàries. Per urgències es demana trucar al 112 i s’informa que els dubtes i consultes sobre salut que normalment atén el 061 s’atendran i resoldran un cop es restableixi el servei en la seva totalitat. A més, la incidència afecta diversos hospitals i centres com els tractament de radioteràpia de l’Institut Català d’Oncologia (ICO), Sant Joan de Déu a Esplugues i Sant Boi de Llobregat, el Consorci Sanitari de Terrassa, l’Hospital de Granollers, el Banc de Sang i Teixits o l’Institut Guttmann. Segons ha explicat Realp, els ordinadors de taula de molts treballadors no funcionen i això està provocant problemes, per exemple, en la programació de visites. Amb tot, el conseller de Salut, Manel Balcells, ha destacat que no ha quedat afectat el servei assistencial.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Blanes treballa perquè es puguin bonificar els hivernacles agraris en sòl rústic

blanes
SOCIETAT

Prova pilot per establir un sistema d’avís als banyistes a platges o cales no vigilades

Mataró
SOCIETAT

El 74% de les estades a allotjaments d’urgència de l’Ajuntament de Barcelona superen els sis mesos

Barcelona
societat

L'ajuntament canvia el model d’algunes fonts per evitar-ne usos incívics

figueres
tradicions

La Mercè 2024 tindrà pregonera i un novedós ‘videocartell’

barcelona
educació

Educació rep 3.516 reclamacions per les adjudicacions de docents

barcelona
MEDI AMBIENT

El parc natural dels Ports es prepara per reintroduir el voltor negre a l’entorn

Roquetes
societat

Junts presenta una moció per ampliar les places de la llar d’infants la Farigola

vilablareix
societat

Reactiven el protocol de calor per fer front a les altes temperatures

olot