Societat

SOCIETAT

El 74% de les estades a allotjaments d’urgència de l’Ajuntament de Barcelona superen els sis mesos

Ara hi ha 3.075 persones allotjades i a 1 de juny hi havia uns 292 casos que hi portaven entre un i dos anys

El consistori vol impulsar ajuts econòmics que evitin la necessitat de ser allotjat

El 74% de les estades en un Allotjament Temporal d’Urgència (ATU) superen els sis mesos, termini màxim ideal que l’Ajuntament de Barcelona ha marcat en el nou protocol per aquests recursos. Actualment hi ha 3.075 persones allotjades en ATU, majoritàriament pensions, i a 1 de juny hi havia uns 292 casos (27%) que portaven allotjats entre un i dos anys. A més, hi ha un 15% que porta entre dos i tres anys. D’altra banda, hi ha un 26% que troben una alternativa abans del mig any. El consistori ha explicat que amb el nou protocol vol impulsar els ajuts econòmics que evitin la necessitat de ser allotjat en un ATU i també està explorant amb entitats la cerca d’espais alternatius per substituir el recurs de la pensió, que són el 99% de les places.

De les 3.075 persones allotjades actualment en ATU, 1.654 són adults i 1.421 infants. En línies generals, en un 64% de les unitats familiars hi ha almenys un infant. Del total d’adults, la gran majoria, un 55,83%, tenen entre 30 i 49 anys; mentre que hi ha un 19% d’entre 18 i 29 anys i gairebé un 17% de 50 a 64 anys. A més, gairebé un 5% tenen 70 anys o més. D’altra banda, el 60% són dones. Pel que fa als infants, el 36% té entre set i 12 anys, un 29,59% de 13 a 17 anys, un 18,66% de 0 a 3 anys i un 15,45% de quatre a sis anys. En aquest cas, el 56% són nois.

Del total dels allotjats, en un 30% dels casos hi ha malalties mentals (16%) o de salut sobrevingudes (14%). En un 21% de casos són dones sense capacitat de gestió econòmica i en un 22% hi ha situacions de discapacitat superior al 33% o de dependència moderada. A més, hi ha un 11% de casos de violència masclista.

Per unitats de convivència, Hi ha 263 persones soles acollides en ATU, que representen un 27% del total -152 són homes (58%)i 110 dones (42%)-. En el cas de persones soles, hi ha un 60% de situacions de malaltia mental o dependència.

D’altra banda, hi ha un 41% de famílies monoparentals i aquelles on l’adult referent és una dona representen el 92% del total. En les monoparentals, el 81% està format per un adult i un o dos infants, mentre que les nombroses -amb tres infants o més- són el 19%. Del total de famílies acollides en un ATU, el 28% són famílies nombroses. Pel que fa a la situació burocràtica, un 18% es troba en situació irregular -13% de dones i 5% d’homes-.

Recurs de sortida

Pel que fa al recurs de sortida, consten 390 persones que han tramitat un o dos dels recursos disponibles a la cartera d’habitatge. En concret, hi ha 230 sol·licituds d’un habitatge de protecció oficial i 160 d’un pis d’emergència -tot i que la llista d’espera d’aquest últim pot arribar als dos anys-.D’altra banda, hi ha les opcions més de caire social, com pisos d’inclusió (78), recursos per a persones grans (12) o el centre Mestre Casals per a majors de 50 anys en exclusió social (48), entre d’altres. A data 18 de juliol només hi havia dues persones en llista d’espera per entrar a un ATU.

Davant d’aquesta situació, l’Ajuntament de Barcelona ha impulsat el nou protocol per tal de prioritzar, sempre que sigui possible, el recurs econòmic que permeti a la persona viure en autonomia. Fonts del consistori han explicat que el pressupost que s’hi destinarà creixerà l’any vinent, per tal que aquesta sigui l’opció prioritària. Aquest 2024 el consistori destina 34 milions d’euros als ATU, mentre que el 2022 en van ser 22 i el 2021 21 MEUR. De fet, el canvi de tendència es va observar arran de la covid, quan les persones que requerien d’un allotjament temporal d’urgència van començar a créixer. La situació ha arribat al límit de 3.000 places aquest any, després que a principis del 2023 eren 2.300 les allotjades.

D’altra banda, el consistori s’ha marcat l’objectiu de substituir les places que tenen en pensions per altres espais que s’adeqüin més a les necessitats dels allotjats. I és que actualment hi ha 3.000 places en 160 pensions, que el consistori gestiona a través d’un contracte amb una empresa de caire turístic.

Per substituir-ho, va iniciar fa uns mesos un treball amb entitats socials de la ciutat per trobar allotjaments que tenen aquestes entitats i que es podrien destinar a ATU. Fins ara, s’han localitzat entre 70 i 80 places que podrien complir aquesta funció. A més, el consistori té previst posar en marxa durant aquesta legislatura un nou espai amb uns 50 allotjaments.

Des de l’Ajuntament però s’ha fet una crida a la col·laboració entre les diferents administracions per abordar aquestes situacions de vulnerabilitat, ja que ha reivindicat que el que fa falta és un abordatge integral que permeti donar respostes acurades a les diferents situacions i evitar que un recurs que està pensat per a donar una resposta a una situació d’urgència s’acabi perllongant en el temps.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
seguretat

Barcelona incorpora 40 agents cívics més durant la Copa Amèrica

Barcelona

Escriptures notarials del segle XVIII transcrites amb intel·ligència artificial

GIRONA

Teràpia avançada contra el mieloma amb cèl·lules del propi pacient

Barcelona
societat

Amplien la zona verda d’aparcament de diversos sectors amb 80 places

salt
societat

Aturen ‘sine die’ un desnonament d’un edifici amb onze habitatges

arbúcies
societat

Blanes treballa perquè es puguin bonificar els hivernacles agraris en sòl rústic

blanes
SOCIETAT

Prova pilot per establir un sistema d’avís als banyistes a platges o cales no vigilades

Mataró
SOCIETAT

El 74% de les estades a allotjaments d’urgència de l’Ajuntament de Barcelona superen els sis mesos

Barcelona
societat

L'ajuntament canvia el model d’algunes fonts per evitar-ne usos incívics

figueres