Societat

turisme

El rebuig al turisme massificat guanya gruix a les Balears

Segona manifestació a Palma per canviar el “rumb” econòmic de l’arxipèlag

La protesta fa evident també les dificultats d’accés a l’habitatge en un entorn monopolitzat pel turisme

El clam de “Canviem el rumb” de les Illes Balears no para de créixer. Palma ha viscut aquest vespre la segona manifestació contra la massificació turística i les estretors econòmiques que implica la concentració turística i la pressió urbanística que pateixen els residents a les Balears.

A la manifestació convocada per ‘Menys turisme, més vida’ contra la massificació turística, s’hi han adherit 111 entitats entre les quals hi ha col·lectius ecologistes, veïnals, sindicals, educatius i culturals de totes les Illes Balears. El portaveu Pere Joan Femenia s’ha mostrar-se eufòric sobre l’èxit de la convocatòria: “Avui hem fet un veritable tsunami, hauríem d’estar orgullosos”. Els organitzadors xifren en prop de cinquanta mil els assistents a la manifestació, que ha transcorregut pels carrers del centre, tot i que el govern balear (PP) i la Policia Nacional les ha situat en vint mil.

Els convocants aixecaven les mans als manifestants des de l’escenari del Born -habitualment freqüentat pels turistes- ha demanat als “mallorquins i mallorquines, on sou?”. Així ha començat la concentració que ha recorregut alguns dels carrers més cèntrics i “turistificats” de la ciutat –Avingudes, carrer Sant Miquel, plaça Major, carrer Colom, plaça de Cort, carrer Palau Reial, Conqueridor i plaça de la Reina– fins a finalitzar al Passeig del Born.

Les principals reivindicacions de la mobilització són l’accés a un habitatge digne, la fi de l’especulació immobiliària, la gentrificació i l’expulsió veïnal, la millora dels serveis públics, treballs decents i ben remunerats, la conservació i regeneració dels espais naturals, així com el respecte per la cultura i llengua pròpies.

Amb la mobilització d’aquest diumenge, ‘Menys turisme, més vida’ té la intenció de defensar la “necessitat d’establir límits al turisme” i “abandonar aquest monocultiu turístic”. “No es reclama una tipologia de turista”, segons la Plataforma, sinó la consecució d’un model econòmic “just, igualitari, que atengui l’actual crisi econòmica i social”. L’èxit de la convocatòria esdevé “un punt d’inflexió, un cop sobre la taula i l’inici d’accions i reivindicacions a totes les quatre illes, que s’estendran més enllà d’aquest estiu”, pronostica Femenia.

L’anterior manifestació del 25 de maig va reunir deu mil persones. Una xifra superior es van manifestar en defensa de la llengua i els atacs que hi fa el govern del PP, de manera que la mobilització balear no para de créixer.

Les Balears reben 20 milions de turistes cada any en allotjaments legals, a banda de les visites gestionades per particulars. Aquest cap de setmana han operat 4.786 vols. “Aquest volum turístic és insostenible”, asseguren els portaveus de les protestes. Asseguren que “el luxe dels visitants acaba duent a la precarietat dels illencs”.

La protesta ha estat seguida per turistes curiosos. Però aquest cop en destacava també la presència de mitjans de comunicació alemanys i britànics, sobretot. El govern de Magda Prohens (PP) ha convocat una taula de debat sobre els efectes del turisme, tot i que no ha anat més enllà sobre cap mesura correctora ni per afavorir els residents en qüestions com l’accés a l’habitatge.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia