Societat

Isabel de Lucas

Sòcia de Nasapp

“Per tenir aire net, cal que tots hi col·laborem”

L’aplicació Nasapp, una de les finalistes en el premi creat per BBVA, ajuda a reduir episodis de pudors recollint informació ciutadana

Què és Nasapp?
Nasapp és una eina i una metodologia que ajuda els ajuntaments i les empreses a reduir els episodis de pudors produïts per la indústria. Amb la nostra app, recollim les percepcions de la ciutadania i les agreguem estadísticament per proporcionar informació als nostres clients, ajudant-los a reduir l’impacte odorífer. Amb Nasapp, combinem tecnologia avançada i participació ciutadana per crear solucions efectives i sostenibles per a un aire més innocu.
Respirar aire net encara és possible?
Sí. Les activitats industrials són fonamentals per a l’evolució de la humanitat. Per garantir un aire net i saludable, hem d’aprendre a conviure amb aquestes activitats amb plena consciència mediambiental. La clau rau en la col·laboració entre la indústria, les autoritats i la ciutadania.
A qui pot interessar aquesta app?
Nasapp pot interessar a ciutadans, empreses, administracions i investigadors en l’àmbit de la ciència ciutadana. L’app permet als ciutadans denunciar episodis de pudors, mentre que les empreses poden utilitzar les dades per millorar i reduir les molèsties.
Com se us va acudir aquest projecte?
Va començar amb un encàrrec de l’AEQT (Associació Empresarial Química de Tarragona) i Cator (Catalana de Tractament d’Olis Residuals) per ajudar-los a mapar, monitorar i objectivar les queixes ciutadanes per episodis de pudors en zones urbanes. La idea inicial va ser transformar les percepcions subjectives de les olors en dades objectives. Als inicis del projecte, no hi havia smartphones: la recollida de queixes es feia amb trucades telefòniques, llistes que la ciutadania tenia a casa amb paper i llapis... Les dades no eren a temps real. El 2015 va ser quan vam implementar l’app actual i vam poder tenir dades a temps real, fins a assolir millores de més del 80%. Aquest projecte intern d’Eurecat s’ha anat fent tan gran que el 2023 Eurecat va decidir fundar una empresa independent per poder comercialitzar el producte de manera autònoma.
Cada cop hi ha més aplicacions que generen coneixement compartit?
La ciència ciutadana està en auge, i Nasapp és un clar exemple de com la participació del públic en la recollida de dades pot generar un impacte positiu. La capacitat de les persones per unir-se i contribuir amb les seves percepcions i experiències crea una xarxa de coneixement compartit que és més rica i detallada del que qualsevol sistema automatitzat podria assolir per si mateix. En aquest context, Nasapp no només és una eina tecnològica, sinó també una plataforma per a l’empoderament ciutadà. D’aquesta manera, Nasapp contribueix a construir una societat conscient i compromesa amb el medi ambient.
Com us ha ajudat el premi que ha convocat BBVA?
Doncs fent difusió del nostre projecte. Per un costat, a les administracions, perquè sàpiguen que Nasapp els pot ajudar a aplicar la nova UNE PNE 77270, una norma que té el potencial de canviar les regles del joc i millorar moltíssim la vida dels ciutadans. I, per l’altre costat, a la ciutadania, perquè sàpiga que si viu en un lloc amb aquesta problemàtica es pot descarregar Nasapp i començar a reportar. D’aquesta manera nosaltres detectarem la problemàtica i podrem activar els nostres mecanismes per ajudar-los.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.