Societat

societat

Dues entitats de veïns rebutgen “l’operació especulativa” lligada al Campus de Salut

Els veïns de Santa Eugènia i de Can Gibert del Pla rebutgen la modificació urbanística que va aprovar l’Ajuntament de Girona per tirar endavant el futur Campus de Salut. Critiquen que es reconverteixi part del parc Jordi Vilamitjana en una zona residencial on s’hi podran fer 370 habitatges i ho qualifiquen com una “operació especulativa”, segons recull l’ACN d’una roda de premsa que s’ha fet aquest matí al Col·legi de Periodistes de Girona. “Amb això, l’Ajuntament compensa la família Bellsolà per la pèrdua de terrenys”, subratllen. Els veïns també critiquen que es vulgui traslladar la zona verda a tocar de la riera del Masrocs, perquè això “en cap cas substituirà el parc actual”. Per això, diuen que arribaran “fins on calgui”, reclamen a l’Ajuntament que negociï amb ells i que, en comptes de proposar una permuta, indemnitzi la família Bellsolà.

La modificació del Pla General d'Ordenació Urbana (PGOU) es va aprovar inicialment al ple del 10 de juny. L'àmbit qcomprèn 121.500 metres quadrats que fan frontissa amb salt. A grans trets, a més de reservar terrenys per al futur Campus de Salut, la modificació trasllada part del parc Jordi Vilamitjana a tocar de la riera Masrocs, i reconverteix aquesta zona verda en un sector residencial on s'hi podran fer 347 habitatges (dels quals, uns 150 seran de protecció oficial). Els veïns dels barris de Santa Eugènia i Can Gibert del Pla, però, s'oposen frontalment a la desaparició del parc. Les dues associacions han creat l'Assemblea d'Entitats en Defensa del Parc i asseguren que aniran "a per totes" per evitar que la modificació urbanística tiri endavant. Els veïns no estan en desacord amb la ubicació del campus i el futur hospital Trueta, però sí que rebutgen "de manera rotunda" que la solució proposada passi per aixecar "un edifici de set plantes i 347 habitatges" allà on ara hi ha el parc Jordi Vilamitjana. Sostenen que, en realitat, allò que fa l'Ajuntament de Girona és "compensar la família Bellsolà" -que té un mas i terrenys a la zona que es veuen afectats pel projecte- amb una "permuta" que acabarà essent "una operació d'especulació urbanística".

En manifest fet públi avui, els veïns asseguren que "malgrat la deixadesa i manca de manteniment", el parc Jordi Vilamitjana és un punt de trobada no tan sols per als veïns de Santa Eugènia i Can Gibert, sinó també per als de Sant Narcís. Uns barris, subratllen, que "suporten molta densitat de població i gairebé no disposen de zones verdes". A més, raonen que el parc actua també com a refugi climàtic; per això, la seva pèrdua implicarà un enorme perjudici per a uns barris humils i històricament maltractats per l'administració", recull l'escrit. I hi afegeixen: "De la mateixa manera que els hospitals, les zones verdes són necessàries per a la salut; en comptes de destruir parcs públics, caldria fer-ne de nous i mantenir els que ja tenim".

El secretari de l'associació de veïns de Can Gibert, Josep Maria Dalmau, explica que aixecar un edifici de set plantes allà on ara hi ha el parc suposa també "reiterar els errors urbanístics comesos als anys 70 en uns barris que han crescut en vertical i a cop d'especulació".  En paral·lel, l'assemblea també s'oposa a què l'actual zona verda que ocupa el parc Jordi Vilamitjana es traslladi a tocar de la riera Masrocs. Tot i que l'Ajuntament va defensar la proposta, assegurant que en cap cas es perden metres quadrats de zona verda, sinó que es resituen, els veïns sostenen que allò que es fa és aprofitar una zona inundable per traslladar-hi el parc, que en cap cas serà homogeni sinó "discontinu". "Aquesta àrea està molt allunyada de la trama urbana i estarà aïllada per una carretera de quatre carrils", recull el manifest.

D'entrada, els veïns han convocat una manifestació per demà, que faran coincidir amb l'entrada de les al·legacions a la modificació urbanística davant l'Ajuntament. "Considerem fora de lloc i del tot injustificat voler construir habitatges en un parc municipal per finançar la compra de terrenys", sosté Josep Maria Dalmau. El president de l'associació de veïns de Santa Eugènia, Reinald Roca, reclama a l'equip de govern que negociï amb ells per "trobar una solució que no sigui a costa del parc". Per a l'assemblea d'entitats, en comptes de proposar una permuta, el que caldria és que l'Ajuntament indemnitzés la família Bellsolà pels terrenys que caldrà expropiar-li. "Nosaltres no voldríem que aquest cost afectés directament el pressupost, i pensem que la solució passa perquè l'Ajuntament s'endeuti", explica Dalmau. "Però allò que tenim clar és que el parc no es toca, i arribarem fins allà on faci falta perquè sigui així", hi afegeix Roca.

Els veïns de Santa Eugènia i Can Gibert han fet càlculs d'allò que suposaria "destruir" el parc Jordi Vilamitjana i reubicar-lo uns metres més enllà. Estimen que costaria uns 1,85 milions d'euros i proposen que "l'estalvi que s'obtindrà evitant la destrucció" del parc, de fet, "s'inverteixi en l'adquisició dels terrenys que s'han de cedir a Salut" per a la construcció del futur campus de salut.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

La Diputació ha ajudat a digitalitzar més de 700 pimes en setze mesos

girona
Societat

L’Ajuntament de Tortosa acusa Junts “d’instrumentalitzar” els Abanderats

Tortosa
Societat

La Paeria promou el lloguer social de pisos buits

Lleida
Societat

Obliguen l’Ajuntament del Vendrell a donar assistència a una colònia de gats d’un terreny privat

El Vendrell
Infraestructures i serveis

Transports destina 16,7 milions a la conservació de les carreteres de Lleida

Lleida
societat

Rebutgen “l’operació especulativa” lligada al Campus de Salut

girona
Societat

Promouen la igualtat i la no discriminació al transport públic

Barcelona
societat

Primera càtedra en intel·ligència artificial aplicada a la diabetis, a la UdG

girona
societat

Intensifiquen els controls a conductors amb testos de drogues

la jonquera