Societat

Llarga vida als porcs

Investigadors de la Universitat de Lleida identifiquen els gens que fan els porcs més resistents a malalties respiratòries

La investigació obre la porta a augmentar la població d’aquests animals i millorar la rendibilitat de les granges

Investigadors de la Universitat de Lleida (UdL) i del Centre de Recerca Agrotècnio han identificat variants genètiques que poden protegir els porcs de malalties respiratòries, fent-los més resistents. En concret, aquestes variacions tenen un efecte protector davant el complex respiratori porcí (PRDC per les sigles en anglès). La descoberta és el resultat del projecte de recerca Resilmarker, liderat pels professors de la UdL Lorenzo Fraile i Romi Pena.

La PRDC és una malaltia respiratòria dels porcs en què es combinen diferents factors que estan relacionats amb infeccions, al seu torn provocades tant per virus com per bacteris. L’aparició d’aquesta malaltia a les granges redueix el rendiment i augmenta tant els costos de la medicació com la mortalitat dels animals. La recerca, duta a terme pel personal investigador de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agroalimentària i Forestal i de Veterinària (ETSEAFiV) de la UdL, ha analitzat un miler d’animals d’engreix de 10 granges afectades per brots de PRDC, confirmant la presència del virus de la síndrome reproductiva i respiratòria porcina (PRRSV) i de dos bacteris (Streptococcus suis i Actinobacillus pleuropneumoniae). Per mitjà d’anàlisis d’ADN, l’equip ha aconseguit identificar marcadors genètics que es podrien utilitzar en la selecció de porcs amb una millor predisposició per fer front ala malaltia respiratòria.

“El nostre estudi obre el camí per definir panells de marcadors d’ADN que poden contribuir a seleccionar porcs resistents al PRDC”, destaca Fraile. “La resistència a les malalties és una qüestió molt important i la idea és poder seleccionar els animals de manera natural i que estiguin més sans. Això permet que s’hagin d’utilitzar menys antibiòtics i també redueix les despeses dels ramaders. Les variants genètiques ja existeixen, la nostra feina és identificar-les per poder tenir, en el futur, més animals d’aquest tipus”, hi afegeix.

Reduir l’impacte

Perquè es pugui entendre l’objectiu de la recerca, Fraile explica que els marcadors genètics són variants que existeixen en el genoma, i que es pot fer una comparació amb els humans. “És el mateix que amb les persones. Tothom entén que hi ha persones amb més predisposició a patir càncer i d’altres amb més resistència a desenvolupar-lo. Amb els animals passa el mateix amb les malalties. Nosaltres som capaços d’identificar aquestes variants genètiques que existeixen en la natura. Això pot ajudar a augmentar el percentatge d’animals resistents que hi hagi en una granja, de manera que la malaltia, si es produeix, sigui més suau o amb menys impacte”, argumenta. Per a això, però, caldran més investigacions. “Els futurs treballs haurien de tenir com a objectiu validar aquests resultats en altres sistemes de producció porcina i estudiar la seva interacció amb altres patògens i factors ambientals”, hi afegeix Fraile.

D’altra banda, el problema d’aquesta selecció genètica és que costa temps aplicar-la. “Hi ha productors que consideren que aquesta és una troballa interessant, que està bé, però que els costarà anys aplicar-la a les granges. I si per exemple els ofereixen una vacuna, que no és el cas, meravellosa, potser s’estimen més invertir a posar-la i solucionar ja el problema. En canvi, nosaltres estem parlant d’una estratègia a més llarg termini i que ens apropa més a la sostenibilitat. Perquè al final tindràs animals més resistents i hauràs de gastar menys en antibiòtics i en vacunes. En qualsevol cas, és una decisió empresarial”, remarca l’investigador.

L’impacte de les infeccions respiratòries és variable, perquè depèn de les combinacions de patògens. “No és el mateix tenir un virus i dos bacteris que un virus i tres bacteris. No totes les races són iguals, però, fent una estimació mitjana, en una granja que tingui aquest problema el cos per cada animal augmenta cinc euros més. Nosaltres hem estimat que aquesta selecció podria millorar un 50% aquestes pèrdues. Això suposaria un estalvi de dos euros i mig per porc”, concreta el responsable de la recerca. Per fer-nos-en una idea, a l’Estat espanyol es produeixen 60 milions de porcs cada any. Si ho multipliquem, el resultat són 150 milions d’euros. “Estem parlant d’un gran impacte en el sector”, conclou.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.