Societat

societat

El 40% dels pisos de Barcelona anunciats a portals immobiliaris són per a lloguer de temporada, segons l’OHB

El 65% dels pisos disponibles a Catalunya sota aquesta modalitat es troben a la ciutat comtal

4 de cada 10 pisos de Barcelona anunciats a portals immobiliaris com ’Habitaclia’ o ’Fotocasa’ estan destinats a lloguer de temporada, la modalitat que estipula lloguers superiors a un mes i inferiors a un any no inclosos en la llei de l’habitatge. Són dades de l’Observatori Metropolità de l’Habitatge de Barcelona (OHB) aportades a l’estudi ’L’oferta de lloguer de temporada a Catalunya segons dades dels portals immobiliaris’, que analitza l’evolució d’aquesta modalitat d’arrendament des del primer trimestre del 2019 fins al primer del 2024. Al conjunt de Catalunya la xifra de pisos de lloguer de temporada anunciats baixa 15 punts percentuals en relació a la barcelonina, fins a situar-se en el 25% del total.

Segons l’informe, si s’extreu la dada de Barcelona, a l’àrea metropolitana la modalitat d’aquest tipus de lloguer se situa en prop del 17%, mentre que a la resta de la demarcació no arriba al 12%. La xifra al conjunt de Catalunya també sense Barcelona se situa en un 16,2% de mitjana.

Dins del lloguer de temporada, l’estudi distingeix entre el destinat a ús residencial i el que es fa servir per a ús turístic. Al conjunt de Catalunya, una gran majoria de l’oferta de lloguer de temporada als portals en el primer trimestre del 2024 consistia en oferta de caràcter residencial (85,6%), mentre que l’oferta de temporada d’ús turístic es reduïa a un 14,4% del total.

A Barcelona ciutat la pràctica totalitat de l’oferta de lloguer de temporada és de caràcter residencial (el 92,5%), també és molt elevada a l’àrea metropolitana sense Barcelona (85,3%) i a la demarcació sense l’àrea metropolitana (73,1%), mentre que a la resta de Catalunya és del 63,7%.

Pel que fa a l’evolució temporal, a Barcelona ciutat el primer trimestre del 2019 el conjunt de l’oferta de temporada se situava lleugerament per sobre del 13%, davant del 39,6% actual. Al conjunt de Catalunya ha passat de poc menys del 10 al 24,7% en el mateix termini.

D’altra banda, l’estudi de l’OHB també determina que la porció fonamental de l’oferta de lloguer de temporada que apareix als portals immobiliaris a Catalunya es localitza a la capital catalana. En el primer trimestre dei 2024 suposa gairebé les dues terceres parts del total de Catalunya, un 65%, tres punts menys que el 68% que representava el primer trimestre del 2019.

A l’àrea metropolitana sense Barcelona el lloguer de temporada ha tingut un pes més estable al llarg del temps, del 9% sobre el total de Catalunya, mentre que a la resta de la demarcació ha baixat del 14% al 12%. Pel que fa a la resta de Catalunya, ha passat del 9% de l’oferta el primer trimestre del 2019 al 14% actual.

Altres dades que aporta l’informe és que aquest tipus de lloguer ha augmentat més d’un 40% al conjunt de Catalunya en cinc anys i que el període de creixement més acusat es registra el tercer trimestre del 2020 i el segon trimestre del 2021, especialment a Barcelona.

Segons l’estudi, el moviment es podria explicar, “probablement”, com una “acció reactiva del mercat” respecte de l’entrada en vigor a Catalunya de la llei catalana de contenció de rendes.

Després aquest tipus d’oferta baixa “de forma notable” fins al quart trimestre del 2022, i inicia una nova remuntada en el primer i segon trimestres del 2023, coincidint amb l’anunci i aprovació de la llei estatal del dret a l’habitatge, que torna a introduir la possibilitat de regulació de rendes.

A partir d’aleshores i especialment en el quart trimestre del 2023, es produeix una caiguda “molt sobtada” de l’oferta de lloguer de temporada als portals, principalment a la demarcació de Barcelona, on es redueix “aproximadament a la meitat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
SOCIETAT

Les comarques gironines, protagonistes d’una Fira de Calella que allarga l’horari

Calella
Girona

La protesta veïnal pel parc Vilamitjana arriba fins a les portes de l’ajuntament

Girona
societat

El 40% dels pisos de Barcelona anunciats a portals immobiliaris són per a lloguer de temporada, segons l’OHB

Barcelona
Societat

Territori construirà una cinquantena de pisos de lloguer assequible a Tàrrega

Barcelona
Societat

Mor Enric Torres Camprubí, setanta-cinc anys d’emprenedoria

Renfe establirà 600 trajectes de bus al dia entre Tarragona i Sant Vicenç de Calders com a transport alternatiu al tren

Barcelona
Societat

Creix la preocupació per l’accés a l’habitatge i la massificació turística a Barcelona

Barcelona
societat

Sindicats de Mossos reclamen l’ampliació “urgent” de la comissaria de les Borges Blanques

Barcelona
societat

Badalona Acull lliura més de 2.000 firmes a l’Ajuntament per exigir un alberg després del tancament de Can Bofí Vell

Barcelona