Societat

patrimoni

El Síndic renya l’Ajuntament de Mataró per Ca la Madrona

El Síndic de Greuges ha estirat les orelles a l’Ajuntament de Mataró perquè no va protegir les restes arqueològiques de Ca la Madrona com a bé cultural d’interès local (BCIL) tal com s’havia acordat per majoria en un ple, i li demana explicacions de la tramitació que va fer per donar la llicència per construir el parc circular de Mataró als terrenys on hi ha el jaciment.

L’organisme també vol saber quines intencions té el consistori amb les noves troballes que s’estan fent al jaciment un cop s’han desmuntat i emmagatzemat les restes arqueològiques de la vil·la romana, que s’hauran de traslladar com es va comprometre a fer l’Ajuntament de la ciutat.

Entre altres consideracions, el Síndic retreu que s’incomplís la proposta de resolució per iniciar el procés de protecció, amb la tramitació prèvia de l’expedient, en què ha de constar un informe favorable d’un tècnic en patrimoni cultural. “Els acords per majoria no poden ser ignorats per la presidència del consistori ni per l’equip de govern” –recorda l’informe del Síndic en relació amb un acord que considera vinculant–, i menys encara quan la competència de la protecció en l’àmbit local depèn exclusivament del ple en els municipis de més de cinc mil habitants, segons la normativa vigent.

Les consideracions responen a la queixa de l’Associació en Defensa del Patrimoni Cultural de Mataró i el Maresme (Adepac), que es va impulsar per salvar el jaciment i preservar-lo en el seu lloc original. “Ens donen la raó que s’ha fet cas omís perquè volien carta blanca per al trasllat”, lamenta el president de l’Adepac, Agàpit Borràs, que assegura que continuaran actius per fer un seguiment de les excavacions i del trasllat que volen fer. “No han volgut tocar el projecte per adaptar-lo a la realitat arqueològica”, es queixa Borràs respecte al que considera una oportunitat perduda per valorar el jaciment i el “rerefons cultural que amaga un barri tan sensible com Rocafonda” i que al seu parer hauria servit per “ajudar a teixir una ciutat més cohesionada”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia