Societat

Educació

L’aturada lectiva concentra 83 obres als centres educatius de Barcelona

Comencen les actuacions a l’Institut Vallcarca

De les 95 actuacions en centres educatius de Barcelona previstos per aquest 2024, aquest estiu se’n concentren 83. El Consorci d’Educació de la ciutat aprofita l’aturada lectiva per dur a terme la immensa majoria d’unes obres que han de deixar establers els fonaments del mapa escolar a la capital. En total s’invertiran gairebé 62 milions d’euros, dels quals més de 42 els aporta l’Ajuntament i gairebé 20, la Generalitat.

Destaca l’inici de les obres de l’Institut Vallcarca, a càrrec d’Infraestructures.cat, o l’acord municipal per situar definitivament l’Escola Entença a la confluència de l’avinguda Sarrià amb els carrers Provença i Villarroel. També és rellevant la construcció de la seu definitiva de l’Escola Auditori, un centre de tecnologia modular que a partir d’aquest setembre podrà acollir l’alumnat que fins al curs passat s’ha ubicat en un equipament provisional. A causa dels incompliments de l’empresa constructora, la previsió s’ha ajornat fins al proper setembre. Moltes de les grans actuacions es duen a terme en centres prèviament transformats (l’Institut Escola El Til·ler, l’Institut Escola Arts, l’Institut Escola Rec Comtal, Institut Escola El Molí i l’Institut Escola Mirades).

La consellera d’Educació, Anna Simó, i el regidor del ram, Lluís Rabell, han presentat aquest dimecres les inversions en equipaments educatius a la ciutat en una visita a l’Institut Escola Vapor i Molí (antiga escola Molí de Finestrelles).

Des del curs 2016-2017 s’han creat nou noves escoles i s’ha incrementat la línia estructural d’unes altres set; a més de crear seu instituts i incrementar la línia estructural de quatre més. El mapa inclou també la creació de catorze instituts escola i la incorporació de vuit centres concertats a la xarxa pública des del curs 2020-2021.

Segons les dades de la preinscripció: deu dels onze instituts amb menys demanda el curs passat van augmentar les sol·licituds, cinc d’ells, de forma molt significativa. L’Ajuntament recalca que l’evolució de la demanda als diversos centres educatius de la ciutat ha augmentat en centres abans estigmatitzats com l’antiga Escola Jovellanos (actual Escola de les Aigües) o els centres fusionats en l’actual Institut Escola Trinitat Nova.

El 2017, a Barcelona, hi havia dos instituts escola, mentre que avui n’hi ha vint-i-dos.

D’altra banda, enguany s’invertiran 6,7 milions d’euros en instituts de formació professional, dels quals 3,5 milions estan destinats a equipar aquests centres amb instrumental.

Les inversions al Centre de Formació d’Adults Besòs i el de Can Batlló (aquest últim, finançat a través del conveni amb la Diputació de Barcelona) sumen 2,4 milions.

Pel que fa a les actuacions de reforma, ampliació i millora, s’actua sobre els menjadors escolars o sobre les pintures i revestiments en diversos centres. Quant als patis, s’intervindrà en la transformacions de dotze espais amb l’objectiu que siguin “més igualitaris mitjançant la diversificació del joc”, a més de convertir-los en equipaments comunitaris accessibles per als veïns i catalogant-los, en molts casos, com a refugis climàtics. S’inverteixen 220.000 euros per pati. Des del 2019, un total de 58 centres educatius han transformat els seus.

Aquest estiu també s’inicien les obres del Pla Clima Escola finançat per l’Ajuntament a través de la taxa turística i executat pel Consorci d’Educació: es climatitzaran vint-i-quatre centres educatius. El pla preveu dotar els edificis de plaques fotovoltaiques mitjançant les quals es produirà una part de l’energia elèctrica que consumeixen els aparells climatitzadors. Els excedents energètics es podran compartir amb la comunitat. Es calcula que s’instal·laran al voltant de 30.000 m² de plaques fotovoltaiques en els equipaments educatius.

També es climatitzaran espais de vuit centres educatius amb recursos provinents del Departament d’Educació. El total de les inversions respecte a la millora climàtica suma 14,5 milions d’euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia