Societat

judicial

“És agressió sexual. No vam donar consentiment al policia, sinó al personatge creat per l’estat”

Les querellants contra el policia infiltrat lamenten que es “tanqui la porta” a la investigació després que l’Audiència hagi desestimant els recursos contra la decisió del jutge de tancar el cas

Les vuit dones que van presentar una querella contra l’agent de la Policia Nacional infiltrat en moviments socials de Barcelona lamenten que el jutge “tanqui la porta” a investigar l’operació, després que l’Audiència provincial hagi desestimat els recursos contra la no admissió a tràmit per part del jutjat d’instrucció. “És agressió sexual. No vam donar consentiment al policia, sinó al personatge creat per l’Estat”, han clamat en una roda de premsa, on també han reiterat que van patir “tortura”, un delicte “reconegut internacionalment”. Elles, que han fet sentir la seva veu però sense mostrar la cara per protegir-se de la revictimització, preveuen recórrer la decisió i elevar el cas a instàncies internacionals.

Les advocades que les representen, Laia Serra (CGT) i Mireia Salazar (Irídia), consideren que la decisió del jutge “legitima la infiltració de policies a moviments socials i la criminalització de la protesta sense cap tipus de límit”. Deixant la cadira buida, les querellants sí que han volgut fer sentir la seva veu, a través d’una gravació d’àudio. Segons la seva versió, el policia es va infiltrar en moviments socials del barri de Sant Andreu del maig del 2020 a l’octubre del 2022. L’agent va mantenir relacions sexuals i afectives amb diverses dones durant la seva infiltració i elles, que van decidir presentar una querella perquè s’investiguessin els fets, han explicat avui que volen evitar el “morbo mediàtic” i el “linxament a les xarxes”. “No només hem estat vexades, enganyades i utilitzades per l’Estat, jugant amb la forma d’entendre les relacions i la sexualitat, sinó que des que es va publicar el cas hem vist com tot el pes del patriarcat queia sobre nosaltres”, han afirmat.

Les querellants han dit que van ser “enganyades” i “manipulades” pel policia. “Que un funcionari de l’Estat sàpiga que no aniries amb ell si sabessis que és policia i, tot i així, t’enganyi fent-te anar en contra dels teus principis, és tortura. I si se’n va al llit amb tu, sabent que no tindria mai el teu consentiment, és agressió sexual”, sostenen, per advertir que no es tracta només del policia, sinó d’una “estratègia d’Estat”, “diners públics” invertits i “cadenes de comandament”.

Les advocades han assenyalat que esgotaran “totes les vies de recurs existents per també elevar el cas a instàncies internacionals”. El proper pas serà recórrer al Tribunal Suprem. “Entenem que és un cas emblemàtic d’aquest tipus d’operacions i les vulneracions de drets que comporten, però no és l’únic”, ha recalcat Salazar, advocada d’Irídia.

Els moviments socials i col·lectius afectats han publicat un manifest en què exigeixen la investigació d’aquest cas i les altres infiltracions policials, ja que no és l’únic que s’ha destapat; la “immediata finalització” d’aquest tipus d’operacions i l’“assumpció i depuració de responsabilitats públiques”. El manifest, titulat “Juntes contra l’espionatge d’Estat”, compta de moment amb 260 adhesions de persones i col·lectius.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.