Societat

Peralada

Un pla director per rehabilitar la muralla

L’Ajuntament de Peralada treballa per rehabilitar un important tram de muralla medieval de 60 metres de llargada situat al nucli antic. Amb aquest objectiu s’ha encarregat un pla director que ha de marcar els criteris dels treballs. El projecte es va iniciar, però, ara fa dos anys amb l’adquisició d’una finca. L’enderroc dels edificis va permetre una primera actuació que ha donat visibilitat a aquest tram.

L’alcalde, Miquel Brugat, explica que aquesta iniciativa, que no és aïllada i que engloba altres elements patrimonials del municipi, “vol servir per donar visibilitat a la nostra història”. Peralada ha disposat històricament de doble recinte emmurallat, del qual només es conserven alguns vestigis. Del més antic, probablement dels segles X-XI, fet amb carreus sense escairar i disposats en espiga, se’n conserva un tram al carrer Sant Sebastià, ara recuperat, i un altre al carrer de Sota Muralla. Les construccions sobreposades, que daten del segle XVIII, han impedit tenir-ne una visió continuada.

El tall recuperat és un llenç de 30 metres de muralla del segle XIV –més 30 més de baluard–, situat entre els carrers Sota Muralla i Baixada de la Font, a la part baixa de la vila. El tram, que mira als horts i al riu Orlina, forma part del cinquè recinte emmurallat, que es va construir després de la destrucció que va patir Peralada l’any 1285. El pla director, que també ha de servir per buscar línies de finançament, s’ha encarregat a l’equip Feu i Godoy Arquitectes. Es tracta d’un document que, segons l’alcalde, establirà els criteris d’actuació sobre els diversos trams d’aquest monument per assegurar que el seu estat i el seu manteniment futur siguin òptims. “La nostra voluntat –explica Brugat– és reconèixer i fer valdre les muralles destacant els seus valors documentals, arquitectònics i significatius per a la població.”

A més de restaurar la muralla i el baluard dels segles XVII-XVIII que hi ha al costat, els treballs han de permetre també condicionar el solar davanter per crear-hi un jardí públic.

El recinte fortificat de Peralada data de diversos períodes. Els vestigis més antics de què es té constància són aproximadament dels segles X-XI. Després de la destrucció de la vila el 1285, en temps de l’enfrontament entre Pere II i Felip l’Ardit, el recinte va ser ampliat. Se’n conserven restes dels segles XIII-XIV.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia