Societat

medi ambient

Un incendi a l’Urgell mobilitza 79 dotacions de Bombers i es confinen dos municipis

Un total de 79 dotacions dels Bombers de la Generalitat, 12 de les quals aèries, treballen en l’extinció d’un incendi de vegetació agrícola i forestal al terme municipal de Ciutadilla, a tocar de Vallbona de les Monges, a l’Urgell. Segons ha explicat el cos, s’ha rebut l’avís a les 12.37 hores.  Bombers ha demanat el confinament dels municipis de Ciutadilla i Nalec, hi ha tallada la C-14 i  el Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) ha enviat una alerta de Protecció Civil als mòbils dels dos municipis informant de l’ordre de confinament. 

 Les 79 dotacions de Bombers ataquen l'incendi que ha començat en una zona de rostolls i ha propagat pel mosaic agroforestal. Les flames han avançat a causa de la capacitat de l’incendi de llençar focus secundaris a més de 100 metres del cap. Els Bombers han demanat als pagesos de la zona que llaurin els camps immediatament davant del cap i, amb aquesta maniobra, se n’ha aconseguit aturar la progressió. El cap de l’incendi està a uns 3 quilòmetres de Nalec, municipi que, juntament amb Ciutadilla, s’ha confinat per precaució. Alhora que es treballa per aturar la progressió del cap, es treballen els dos flancs amb la intenció de que l’incendi no s’obri. S’ataca amb especial intensitat el flanc esquerre, on s’hi estan fent descàrregues per evitar que s’obri i superi els trams llaurats. L’incendi evoluciona en direcció nord-oest, empès per un vent de marinada del sud sud-est que bufa a uns 15 km/h, i pràcticament en paral·lel a la carretera C-14, que està tallada al trànsit. Els efectius s’han desplegat sobre una superfície aproximada d’unes 140 hectàrees. La prioritat dels efectius d’extinció és, ara per ara, aconseguir estabilitzar el perímetre de l’incendi. El terreny, un mosaic de camps de conreu, hauria de facilitar la feina dels bombers, però els focus secundaris han empès l’incendi saltant a les illes de vegetació forestal; tot plegat sustentat per unes condicions que afavoreixen la propagació dels incendis: alta temperatura, 38 graus, i baixa humitat, del voltant del 17%. El Cos d'Agents Rurals informa que l'incendi iniciat a Ciutadilla afecta una superfície aproximada d'unes 50 hectàrees de terreny agrícola, en un 70%, i forestal, en un 30%, segons dades de primera hora de la tarda. Unes hores després, però, els Agents Rurals han explicat que el foc ha afectat una superfície d'unes 209 hectàrees, de les quals unes 65 són forestals, 143 agrícoles i 0,22 de sòl urbà Es treballa amb la hipòtesi que la causa ha estat una màquina recol·lectora. En una atenció a mitjans des del centre de comandament, el cos de Bombers s'ha mostrat optimista sobre l'evolució del foc i han calculat que ara mateix tenen ja un 90% del perímetre estabilitzat, de manera que creuen que el podran donar per controlat aquest dimecres a la nit

Pel que fa al foc que hi va haver el cap de setmana a la Figuera, els Mossos d'Esquadra han detingut avui un home de 22 anys com a presumpte autor d'un delicte d'incendi. Se'l considera responsable del foc que va cremar 17,3 hectàrees, la majoria dins l'Espai Natural Protegit del Pas de l'Ase, segons dades dels Agents Rurals. Els mossos van fer tasques de control dels accessos durant les tasques d'extinció i en un determinat moment van tenir coneixement que en una barraca pròxima al municipi i a la carretera T-730 hi havia restes d'una foguera d'algú que hi podria haver pernoctat. Amb aquesta informació els Agents Rurals van iniciar una investigació i després de parlar amb diversos testimonis van confirmar la identitat de la persona que habitualment pernoctava en aquest espai. L'home, al costat de la foguera, hi va abandonar una sèrie d'objectes com embolcalls i restes de llaunes d'aliments. Està previst que l'acusat passi a disposició del jutjat de guàrdia de Falset en les properes hores.

D’altra banda, set dotacions, una d’elles aèria, treballen en l’incendi d’un cotxe al voral de l’AP-7 que ha pres a la vegetació dels marges i que ha obligat a tallar la carretera, des de Sant Sadurní d’Anoia fins a Subirats en sentit sud i des de la Granada del Penedès fins a Subirats en sentit nord. A quarts de cinc, s'ha pogut estabilitzar l'incendi i s'ha obert el trànsit en sentit nord. Cap a les  cinc de la tarda s'ha restablert el trànsit en els dos sentits. Hi ha hagut  aturades de 10 quilòmetres des de Gelida fins a Subirats en sentit sud i de 12 des de Santa Margarida i els Monjos fins a Subirats en sentit nord. També s’ha hagut de tallar la circulació de trens de la línia R4 de Rodalies entre La Granada i Sant Sadurní d'Anoia



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.