Societat

societat

El centre Barnahus ha atès 163 casos de nens i adolescents víctimes de violència sexual

La unitat integrada d’atenció a infants i adolescents víctimes de violència sexual, Barnahus, ha atès aquest any 163 casos de nens i adolescents víctimes de violència sexual a Girona. Aquest projecte  del govern català es va posar en marxa el 2020 de forma pilot a Tarragona i enguany ja s’ha estès a 11 punts més del país. I al setembre, posarà en marxa una Barnahus al Prat de Llobregat, complint així amb el compromís de desplegar aquest servei arreu del territori. En total, Catalunya comptarà amb 14 Barnahus, una a cada vegueria i set a la de Barcelona: a Terrassa, Granollers, la Seu d’Urgell, Lleida, Girona, Tortosa, Vilanova i la Geltrú, el Prat de Llobregat, Barcelona, Badalona, Mataró, Manresa i Tarragona.

Es tracta d’un model d’atenció integral a les víctimes pioner, tant a Catalunya com al sud d’Europa, on tots els departaments que intervenen en un cas es coordinen i treballen sota el mateix sostre, en un centre que té l’aspecte d’una llar, lluny d’edificis judicials, de comissaries i d’hospitals, que permet crear un entorn amigable per als nens, nenes i adolescents. Hi treballa a temps complet un equip psicosocial i, a més, hi ha altres professionals (pediatres, psicòlegs clínics, mossos d’esquadra, metges forenses, etc.) dels diferents Departaments que hi treballen conjuntament o s’hi desplacen quan cal per evitar que la víctima i la seva família siguin els que hagin de recórrer a les diferents instàncies que intervenen en aquests processos: comissaria, jutjat, servei d’infància, centre mèdic, entre altres. Disposa, a més, d’instal·lacions i espais amables i preparats per realitzar, amb el suport dels equips d’assessorament tècnic penal del Departament de Justícia, la prova preconstituïda que és transmesa al jutjat mitjançant videoconferència i es grava amb totes les garanties per poder ser reproduïda posteriorment en el futur judici. Així, s’evita que la víctima hagi de declarar diverses vegades en diversos llocs i davant diferents persones.

L’objectiu principal del servei és doncs la valoració, l’atenció, el tractament i el seguiment de qualsevol infant i adolescent que hagi patit violències sexuals, per bé que els professionals del centre col·laboren també en la prevenció i detecció d’aquesta xacra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia