Societat

SOCIETAT

Nova vida per als dos mercats històrics de Terrassa

Dues icones de l’arquitectura modernista i noucentista, els mercats de la Independència i del Triomf de Terrassa, estrenen nova etapa des d’aquest juliol després que hagin acabat els treballs de millora i modernització iniciats el juny del 2023 i el gener de l’any passat respectivament. El consistori va rebre 1,9 milions d’euros dels fons europeus Next Generation per adaptar els mercats i la seva activitat a la sostenibilitat econòmica i mediambiental, així com per apropar la digitalització dels processos per satisfer les necessitats dels compradors i els nous hàbits de consum. Aprofitant aquesta injecció econòmica el consistori també va decidir fer-hi una inversió amb fons propis de 497.746 euros per posar al dia els dos edificis.

El més antic, el de la Independència, inaugurat el 1908 i obra des dos arquitectes municipals –Antoni Pascual i a partir del 1906 per Melcior Vinyals–, està situat entre el raval de Montserrat, la Rambla i el carrer de la Goleta. Feia anys que s’hi reclamaven obres i el juny del 2023 es va començar la primera de les tres fases en què es va dividir. Ara s’ha acabat la reparació de les cobertes, la substitució de les lluernes lineals i la reforma de la xarxa de sanejament amb l’objectiu de millorar el confort tèrmic i la il·luminació natural de l’edifici. En les dues fases que falten es preveu rehabilitar la façana per realçar les seves qualitats arquitectòniques i patrimonials, així com les obertures i els porticons.

Les obres de rehabilitació del sanejament i les voltes del mercat de Sant Pere sí que s’han completat totalment. Es van iniciar el mes de gener d’aquest any i s’ha actuat per donar solució als continus problemes d’evacuació que tenia la nau del peix, rehabilitant la xarxa de sanejament i substituint la part enterrada de la planta del semisoterrani. Així mateix, s’han instal·lat unes màquines de ventilació a la zona de magatzems per millorar la qualitat de l’aire interior de la planta inferior i, per últim, s’han rehabilitat les voltes de l’estructura del sostre de la planta del semisoterrani. El pressupost per rehabilitar el mercat de Sant Pere ha estat de 269.946 euros.

L’edifici es va construir el 1928 al barri de Sant Pere i també està projectat per l’arquitecte Melcior Vinyals. Està protegit com a bé cultural d’interès local i és una mostra de l’arquitectura noucentista.

La tinenta d’alcalde de Serveis Generals i Govern Obert, Maise Balcells, destacava la feina de posar en valor dos elements patrimonials adaptant els espais a les noves necessitats, a la vegada que “es promou la compra en aquests establiments de proximitat”. Els treballs han inclòs la instal·lació d’una xarxa cablejada de veu i dades eficient per a les parades i un servei de Wi-Fi i sistema de control dels accessos principals i temperatura de les cambres de fred.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.