Societat

societat

Vilanova, Sitges i Cubelles demanen a l’Estat un estudi per estabilitzar les platges

Els tres municipis estan restituïnt l’espai de sorra a través d’una draga en ple pic de la temporada turística

Sitges, Vilanova i la Geltrú i Cubelles volen una solució definitiva per estabilitzar la sorra de les seves platges, afectades pels darrers temporals. És per això que s’han unit, per fer força i han demanat a la Demarcació de costes del Ministeri de Transició ecològica i repte demogràfic, mitjançant una carta, que redactin un estudi de la dinàmica litoral de l’àmbit costaner dels tres municipis, que també inclogui l’espai de la xarxa Natura 2000: Costes del Garraf. Els 3 consistoris volen que l’esudi especifiqui les problemàtiques de cada una de les platges del litoral del Garraf, per tal de definir un model i uns objectius.

A més d’aquest estudi detallat, els ajuntaments de Sitges, Vilanova i la Geltrú i Cubelles demanen tres accions concretes: la recuperació i manteniment de les praderies de Posidònia (Posidonia oceanica) i Algueró (Cymodocea nodosa) com a primera barrera de contenció de la sorra; la recuperació del sistema dunar com a segona barrera natural per evitar l’erosió i el retrocés de la platja; i la recuperació d’aiguamolls com a tercera barrera natural després del sistema dunar.

La regidora d’Acció ambiental i Transició ecològica de Sitges, Carme Gasulla Blanco, confirma que “tenim problemes i diagnòstics compartits amb la resta del Garraf, malgrat que cadascú té unes especificitats concretes i per tant podem tenir solucions diferents”, però valora que “és el moment de fer un front comú per exigir al Ministeri que aporti solucions serioses, científiques i sostenibles al problema de la gestió de la sorra de la nostra costa”.

Sitges, Vilanova i la Geltrú i Cubelles van veure part de les seves platges engolides pel temporal Nelson de la primavera, i l’Estat es va comprometre a restituir-les abans de Sant Joan. Finalment, però, l’aportació de sorra amb draga s’està fent en ple pic de la temporada turística. En el cas de Sitges, a finals de juny va començar l’aportació al nucli de Garraf, i va ser a mitjans de juliol quan la maquinària va arribar a la platja urbana de Sant Sebastià. Fa just una setmana, el procés es va iniciar a la platja del Far de Vilanova, que el temporal Nelson va deixar del tot escapçada. Aquest dilluns, Cubelles tanca una de les platges més cèntriques per a què es puguin iniciar les tasques de regeneració, que s’estima que duraran deu dies.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia