Societat

societat

Incorporen drons per fer tasques de vigilància del trànsit i seguiment de grans esdeveniments a Vic

La unitat aèria de la Guàrdia Urbana també ha adquirit una pistola elèctrica i esprais per dispersar multituds

La Guàrdia Urbana de Vic ha creat recentment una unitat aèria. Compta amb la incorporació de dues aeronaus, pilotades per dos agents que s’han especialitzat en la matèria, i l’objectiu és desenvolupar tasques de vigilància de trànsit i fer seguiment durant esdeveniments amb grans aglomeracions que acull la ciutat, com ara el Mercat de Música Viva o el Mercat Medieval. La regidora de Convivència i Seguretat, Elisabet Franquesa, explica a l’ACN que es tracta d’un recurs que millora el funcionament de la Guàrdia Urbana, dona “agilitat” i permet disposar de menys efectius al carrer. A més, el cos policial també ha adquirit una pistola elèctrica i esprais per dispersar multituds. Fa un any que el cos policial ha començat a aplicar la mesura en mode de prova, però no ha estat fins fa poc, però, que s’ha aprovat el reglament que ho regula a través de ple municipal. La regidora de Convivència i Seguretat, Elisabet Franquesa, explica que s’ha fet volar el dron durant grans esdeveniments, i “ que aquesta perspectiva ens dona una vista d’ocell que d’una altra manera no tindríem”. També quan la C-17 està col·lapsada, per exemple, el dron dona una informació “a temps real” que els permet obrir accessos i tancar-ne d’altres per fer el trànsit més fluid. Els actes vandàlics també són un dels moments en què el dron es pot fer volar, com per exemple en els episodis de crema de contenidors, però també per detectar el mal ús que poden fer els usuaris de patinets elèctrics. O també quan s’ha perdut una persona, la càmera tèrmica pot ajudar a descobrir on s’ubica el desaparegut.

Les imatges que graven els drons són d’ús estrictament policial. Els aparells tenen una autonomia de mitja hora aproximadament i poden volar a poc més de 100 metres d’alçada. “La unitat sempre està a punt”, explica Franquesa. Hi ha moments en què es planifica el vol, com en la celebració de mercats i fires, però en d’altres surt a volar quan no estava previst per una necessitat puntual, com quan s’ha perdut una persona o s’ha esfondrat un edifici.

La unitat està permanentment en contacte amb el caporal que comanda tots els agents que hi ha al carrer. Quan el dron detecta alguna cosa, la unitat traspassa la informació al cap i aquest pot enviar una patrulla al lloc dels fets. “D’aquesta manera el caporal pot donar les ordres d’una manera molt més fàcil, eficaç i eficient”, posa en valor la regidora.

Malgrat tot, hi ha alguns inconvenients que poden dificultar el vol a les aeronaus. Els agents que piloten la unitat expliquen que ja han tingut alguns problemes amb exemplars de gavina, sobretot en època de cria, perquè veuen els drons com una amenaça. Com sortejar les torres elèctriques és una altra de les habilitats que han d’adquirir els pilots per garantir la seguretat durant el vol.

Els agents que integren la unitat destaquen que els drons “han arribat per quedar-se” i es faran servir com una eina més. Sobre la pistola elèctrica i els esprais de pebre, la regidora explica que la impressió que tenen és que es faran servir poc, “però sempre és important tenir eines i recursos”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
GIRONA

Afectacions a la R3 el proper cap de setmana per treballs de manteniment

GIRONA
SERVEIS

Obres de pavimentació en diferents carrers de Lleida

Lleida
EL PORT DE LA SELVA

Una avaria deixa sense subministrament d’aigua tot el municipi

EL PORT DE LA SELVA

S’obre la Rambla estrenant paviment vermell

SABADELL
OLOT

Renoven el paviment d’un pavelló del Parc Esportiu Pla de Llacs

OLOT
medi ambient

Acord per a tres noves depuradores i per a millorar la gestió dels fangs a Osona

Vic
CADAQUÉS

L’Ajuntament comprarà la Casa Rahola per fer-hi un centre cultural

CADAQUÉS
societat

Incorporen drons per fer tasques de vigilància del trànsit i seguiment de grans esdeveniments a Vic

Vic
GIRONA

El rector de la UdG creu que l’edifici d’Emili Grahit ja “no dona més de sí”

GIRONA