Societat

societat

En marxa el concurs per regularitzar els terrenys de conreu de Gallecs

Són un total de 382,2 ha distribuïdes en 23 lots

La regularització de les diferents situacions possessòries irregulars és el pas previ a cedir Gallecs al Consorci

Nova passa endavant en el procés de regularització dels terrenys de l’Espai d’Interès Natural de Gallecs, al Vallès. El Departament de Territori, mitjançant l’Institut Català del Sòl, ha iniciat el procés de concurs per a la comercialització, en règim d’arrendament, dels terrenys de conreu situats en el Parc. El procés és el pas previ perquè el Consorci de Gallecs assumeixi la gestió del Parc, i ha d’endreçar la diversitat de sitacions possessòries que hi ha. Són en total 382,29 hectàrees, distribuïdes en un total de 23 lots situats als municipis de Mollet del Vallès, Parets del Vallès, Santa Perpètua de Mogoda, Palau-Solità i Plegamans, Lliçà de Vall i Montcada i Reixac. Les superfícies dels lots varen des de les 2.28 hectàrees fins a les 46.90, i el preu de l’arrendament anual anirà entre els 322 euros als 3.426. Es poden presentar ofertes per un o més lots de terrenys, amb un màxim de 50 ha. Es valorarà als agricultors que han mantingut la llicència inicial i aquells que han explotat agrícolament els terrenys de l’EIN amb coherència amb els valors naturals de l’espai protegit així com tenir experiència en agricultura ecològica,ser joves i/o dones agricultores o projectes socials, entre d’altres criteris. El termini per participar-hi s’acaba el 25 d’octubre a les dues de la tarda

Protestes pel procés

A l’abril d’enguany, l’anunci de nou concurs que implicava la necessitat de lliurar les terres a l’Incasòl abans del 31 de juliol, va provocar protestes d’alguns agricultors convencionals que treballen terres a Gallecs, amb tractorades davant del Consorci. Finalment el departament de territori va anunciar un any més de coll en l’obligatorietat de lliurar les terres mentre treballava en el nou concurs per regularitzar les situacions possessòries que hi ha. L’arrel del problema ha estat la coexistència durant gairebé els darrers 20 anys de dos models antagònics, l’agricultura convencional i l’ecològica, que és la que es vol acabar d’implantar a Gallecs. Ara fa 40 anys la Generalitat va donar unes llicències d’ús agrícola, i ara només vuit de les 38 que hi havia censades amb la DUN (declaració agrària anual) la conserven, segons el Departament de Territori. La resta o s’han jubilat o les han traspassat, malgrat ser intransferibles, i per això cal regularitzar-ho. Gallecs és un espai singular de 754 hectàrees dins el context metropolità de Barcelona que, malgrat la pressió d’un entorn intensament urbanitzat i densament poblat, ha conservat els seus valors agrícoles i forestals propis del paisatge vallesà. L’Incasòl calcula que a dia d’avui aproximadament el 85 % dels terrenys de conreu de Gallecs, s’estan treballant sense llicència d’explotació, i no s’ha rebut cap contraprestació econòmica per l’ús d’aquest bé patrimonial. A més a més, segons del Deptartament de Territori, també s’ha detectat que algun dels treballs de conreu que es realitzen afecten greument un espai ambientalment protegit. La regularització dels ajuts de la PAC per la campanya 2023-2024 també estableix la obligatorietat dels agricultors de disposar d’un títol possessori vigent per poder percebre aquets ajuts. Malgrat això el departament afirma que els agricultors tenen garantida la collita d’aquest any.

Transició ecològica

Fa 19 anys, el 2005, el Consorci de Gallecs va iniciar el projecte de transició agroecològica del Parc de l’Espai d’Interès Natural amb l’objectiu de potenciar els valors econòmics, ecològics, ambientals i socials i com contribueix la natura a la millora de la salut. La direcció del procés l’ha dirigit el Corsorci, amb el suport científic i tècnic del grup de recerca consolidat Ecologia dels sistemes agrícoles de la Universitat de Barcelona i l’activa participació de l’Associació Agroecològica de Gallecs. El 2021, Gallecs ja comptava amb el 35% dels camp de conreu en agricultura ecològica. És per això que les passes que se segueixen són de gran importància per completar aquesta transformació ecològica. Per a completar el procés caldrà tenir el Pla de gestió aprovat i que actualment està en redacció per part de l’Incasòl. També és de gran rellevància pel territori el Pla Especial Urbanístic del Parc Territorial de Gallecs, que està previst que sigui aprovat definitivament durant el primer trimestre de 2025. El Pla Especial també preveu un pla d’Inversions de 5 milions d’euros en el que s’inclou l’abastament d’aigua potable com una de les prioritats. Unes demandes molt esperades per l’associació de veïns de Gallecs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Una seixantena de veïns de Lilla cobren les indemnitzacions per les esquerdes cinc anys després

Lilla
INfraestructures

Pla per protegir d’allaus les carreteres del Port de la Bonaigua i el Pla de Beret

Alt Àneu

Sis equipaments més tindran plaques fotovoltaiques

TERRASSA
SANTA LLOGAIA D’ÀLGUEMA

Gosbi, nou patrocinador principal de la USAP de Perpinyà

SANTA LLOGAIA D’ÀLGUEMA
PALAFRUGELL

L’Ajuntament estrena noves targetes per a l’ús de la deixalleria municipal

PALAFRUGELL
infraestructures

L'R3, R4 i R11 de Rodalies es veuran afectades durant l’agost per treballs de manteniment

Barcelona
societat

En marxa el concurs per regularitzar els terrenys de conreu de Gallecs

Mollet del Vallès

Més zones per a gossos a Rubí i millora de la vintena en funcionament

RUBÍ
GIRONA

Afectacions a la R3 el proper cap de setmana per treballs de manteniment

GIRONA