Societat

societat

Gairebé 470 identificats i 73 detinguts arran del pla d’estiu dels Mossos a Barcelona

La major part dels sospitosos són lladres que es desplacen en patinet elèctric

El pla de seguretat d’estiu dels Mossos d’Esquadra a Barcelona, anomenat ‘Helios’, ha permès la identificació de 468 persones, la detenció de 73 i 88 denúncies en una vuitena d’actuacions des de mitjans de juny. Des del gener s’han identificat més de 1.400 persones i s’han fet 334 detencions. Entre els col·lectius més vigilats hi ha els lladres que es mouen amb patinet elèctric per robar o fugir del lloc dels fets, ja que han estat identificats 350 cops. El pla té la finalitat de garantir la seguretat ciutadana entre el 15 de juny i el 3 de novembre, més de quatre mesos en què s’espera que es dispari el número de persones que arriben a la ciutat coincidint amb la Copa Amèrica de vela. Per això, l’Helios té l’objectiu d’augmentar la visibilitat de patrulles al carrer i afavorir així la percepció de seguretat durant l’època estival. Però el pla també està enfocat a la detecció, a la reacció i als dispositius específics. En aquest sentit s’actua de forma immediata sobre els delictes amb més incidència a la ciutat. Els pla Lambreta, Càtena i Market, entre d’altres, en son alguns exemples. Uns dispositius que es realitzen en coordinació amb la Guàrdia Urbana de Barcelona, la policia espanyola, la Policia Portuària i els operadors de seguretat privada.

El dispositiu Lambreta s’encarrega de detectar persones, en la majoria de casos multi-detinguts, que utilitzen patinets elèctrics per dur a terme furts i robatoris amb violència a la via pública, o per fugir del lloc un cop comès el fet delictiu. Des de principis de juny, s’han detingut 26 persones, se n’han denunciat 25 i hi ha un total de 350 identificats.

El dispositiu Càtena detecta les zones de Barcelona amb més incidència de robatoris amb violència i/o intimidació. Fins a la data, en el marc d’aquest dispositiu hi ha hagut 94 persones identificades, 44 denunciats i 41 detingudes.

Per últim, també es fa patrullatge als eixos i centres comercials de Barcelona. És el conegut com dispositiu Market on s’han identificat 24 persones, se n’han denunciat 19 i s’han detingut 6.

En el marc del pla Tremall de seguretat durant tot l’any, des del gener s’han identificat 945 persones, se n’ha detingut 261 i se n’ha denunciat un centenar. Aquest pla es divideix en diferents dispositius, com el Vidre –centrat en furts i robatoris amb força a interiors de vehicles- o el Silent, que lluita contra els robatoris amb força a domicilis. També inclou dispositius específics centrats en esdeveniments com el MWC, on es van identificar en només sis dies 359 persones i se’n van detenir 101. En total, els dos plans han fet una quinzena de dispositiu i han permès identificar 1.413 persones de les que 334 han resultat detingudes. La xifra de denunciats ascendeix a 188 persones.

En la darrera Junta Local de Seguretat es van analitzar les dades referents a la seguretat ciutadana a Barcelona durant el primer semestre de l’any 2024 en relació al mateix període de l’any 2023. Es va constatar que els fets delictius han disminuït un 0,5%. I també han baixat un 5,1% el furts, els robatoris amb violència a la via pública un 8% i els robatoris amb força a domicili un 4,5%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.