Societat

societat

Riner estrena Apiària, un nou espai museogràfic dedicat a les abelles

L’objectiu és explicar la importància d’aquest insecte per a l’ecosistema

Es troba a la Casa Gran del santuari del Miracle i ha comptat amb una subvenció de 285.000 euros

Apiària al municipi de Riner, al Solsonès, és un nou espai museogràfic sobre el món de les abelles, que acaba d’obrir les portes. Està situat a la Casa Gran del santuari del Miracle, i està distribuït en quatre sales. El museu alberga diferents plafons explicatius sobre les abelles, els seus productes, com són la mel, la cera o el pol·len-, i també objectes relacionats amb l’apicultura com ruscs, bidons per guardar la mel o caretes d’apicultor. En una de les sales hi ha una recreació d’un rusc gegant amb 650 cel·les.

Fa anys que Riner treballa a favor de conservar les abelles amb projectes com la Fira de la Mel -instaurada fa nou anys- i una iniciativa més recent que porta per nom Redicat. Es tracta d’un projecte que se centra en la recuperació i protecció de les abelles amb el trasllat d’aquests insectes des d’entorns urbans -on poden causar problemes- fins a zones rurals. Aquesta acció afavoreix que puguin pol·linitzar el territori, produeixen mel i, alhora, garanteixen un equilibri dins de l’ecosistema. L’any passat es va traslladar un rusc de Viladecans a Riner.

Ara, el municipi ha fet un pas més amb el seu objectiu de “conscienciar de la importància que tenen les abelles i protegir-les”. L’alcalde de Riner, Joan Solà, relata que volen que el visitant quan surti de l’espai Apiària “tingui un coneixement de la importància de l’apicultura, que és un element tradicional, i que durant segles ha estat molt present al món rural i a les masies del nostre entorn”. “Les abelles són fonamentals pel nostre medi natural i ens hem de conscienciar tots que cal salvar-les”, remarca solà a ACN.

El projecte ha estat possible gràcies a una subvenció de 285.330 euros aportats pel Departament de Cultura, la Diputació de Lleida i fons de la Unió Europea -projecte Leader-. En aquest sentit, Solà ha dit que els micropobles com Riner tenen “moltes dificultats” per finançar projectes culturals. “Nosaltres entenem el patrimoni com un element generador d’oportunitats i, moltes vegades, el patrimoni que es troba al món rural està molt deteriorat o no es pot visitar per manca de finançament”, lamenta el batlle. De fet, considera que els pobles petits “no tenen les mateixes oportunitats” per rehabilitar el patrimoni i això fa que “s’acabi perdent”.

Restauració de la Casa Gran del Miracle

El projecte Apiària ha permès la consolidació i restauració dels sostres de la segona i tercera planta de la Casa Gran del Miracle, així com la rehabilitació de diferents espais. Solà ha explicat que es tracta d’un “doble projecte”, ja que cada cop que donen vida a un nou espai poden consolidar una part més de la Casa Gran. De fet, l’Ajuntament ha aconseguit una subvenció de 2,7 MEUR dels fons europeus Next Generation per finalitzat la rehabilitació de tota la Casa Gran, uns treballs que han d’estar fets abans del juny de l’any 2026.

La Casa Gran del santuari del Miracle servia d’allotjament de pelegrins i viatgers. És un edifici construir en èpoques diverses, des del segle XVI fins al XVIII. En aquests moments ja s’han restaurat diverses parts de l’edificació i allotja les instal·lacions de l’Ajuntament de Riner, espais culturals d’exposicions, l’oficina de turisme, així com també una botiga, cafeteria i restaurant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
LLORET DE MAR

L'Ajuntament renova 90 papereres i 330 bancs al centre del municipi

LLORET DE MAR

La veterinària inhabilitada de Vidreres acusada d’intrusisme, en llibertat

VIDRERES
EL PORT DE LA SELVA

El servei d'aigua potable es recuperarà progressivament les properes hores

EL PORT DE LA SELVA
medi ambient

Una fuita en l’emissari de la depuradora del Maresme obliga a prohibir el bany entre el Masnou i Premià

El Masnou
FIGUERES

La Clínica Santa Creu signa un conveni per millorar el transport sanitari

FIGUERES
mobilitat

Canvis en la mobilitat a l’entorn de l’estació de Sants a partir del 12 d’agost

Barcelona
girona

Reconeixement a estomateràpia del Trueta per bones pràctiques d’humanització

GIRONA
OLOT

Finalitzen els treballs de renovació de les instal·lacions del Parc Nou

OLOT
societat

Fiscalia demana quatre anys de presó per Rosa Peral i tres anys i mig pel seu pare pel cas d’alçament de bens

Tarragona