Societat

medi ambient

Una fuita en l’emissari de la depuradora del Maresme obliga a prohibir el bany entre el Masnou i Premià

Es una mesura preventiva davant les analítiques que alerten de la presència de bactèries a l’aigua

El consistori masnoví recorda que el bany és segur a tota la costa del municipi tret del tram afectat

L’Ajuntament del Masnou, al Maresme, ha ampliat a 200 metres el tram de platja en què es prohibeix el bany per les fuites de l’emissari de la depuradora del Maresme, que es troba entre Masnou i Premià. L’aigua que desguassa de les instal·lacions ha estat prèviament depurada, però es pren aquesta mesura preventiva per la presència de bactèries a l’aigua de bany. Fins ara el tram de platja tancada s’allargava uns 100 metres a banda i banda de la desembocadura de la riera de Teià, i ara s’estendrà uns 200 metres més en direcció sud-oest, fins a l’altura de la benzinera Repsol de l’N-II, aproximadament.

Són mesures que el consistori pren seguint les indicacions de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) perquè la setmana passada va detectar un augment dels microbis a les anàlisis que efectua periòdicament per controlar la qualitat de l’aigua marina. A partir d’ara, les mostres es prendran setmanalment als límits de la zona tancada pel trencament de l’emissari i als altres dos punts de la platja d’Ocata on es prenen habitualment i on fins ara es feien quinzenalment: a l’altura del carrer del Brasil i del Club Nàutic. Les mostres d’aquests dos últims indrets, segons informa l’Ajuntament, acostumen a certificar una qualitat “excel·lent” de l’aigua, que és el mateix resultat que s’obté de les anàlisis quinzenals de l’aigua marina de la platja del Masnou, situada a l’altra banda del port del municipi. És per això que l’Ajuntament del Masnou recorda que el bany a la platges del Masnou i d’Ocata és segur, exceptuant el tram que s’ha delimitat per precaució i sempre que les banderes no indiquin el contrari.

La presència de microbis a la desembocadura de la riera de Teià i provinents de la depuradora varia en funció dels corrents marins i d’altres factors. La canonada de l’emissari té una longitud de 1.350 metres dins del mar. És a aquesta distància on hauria de desguassar tota l’aigua de la depuradora. Quan brolla lluny de la costa no causa problemes, perquè es dilueix al mar i la salinitat acaba matant la majoria de bactèries. L’incident actual ve donat perquè el trencament de la canonada s’ha produït a prop de la platja, i això augmenta el risc que les persones entrin en contacte amb l’aigua que s’escapa abans que es dilueixi completament al mar i que es morin els microbis.

El Consell Comarcal és qui ha de reparar l’emissari, ja que és el titular de la infraestructura. El projecte per fer-ho ja s’ha aprovat i compta amb una subvenció de l’ACA. No obstant això, no es faran els treballs fins que no s’acabi la temporada de bany, perquè si s’emprenguessin ara causarien més problemes, ja que es remourà el sòl marí i s’enterbolirà l’aigua. Quan es duguin a terme, se substituiran uns 65 metres de canonada. El consistori assegura que el trencament actual de l’emissari no és el mateix que en ocasions anteriors. Precisa que l’any 2020 es va reposar un altre segment, que quedarà connectat amb el nou tram que s’instal·larà després de l’estiu. A més, es reforçarà la fixació de l’emissari al fons marí.

Per acabar-ho d'adobar, Protecció Civil de la Generalitat ha prohibit el bany a dues platges de Premià després d'haver-se detectat la presència de mantes rajades. Segons ha informat el cos d'emergències a través de la xarxa social X, la bandera vermella oneja a les platges de Bellamar i el Pla de l'Os. L'Ajuntament ha avisat de la presència d'aquest animal a la costa i de la prohibició de ficar-s'hi a l'aigua.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Acord per la continuïtat de la concessió de l’activitat de l’estació de la Vall de Núria

QUERALBS

SOS Costa Brava lamenta que no s'actuï contra els ‘delinqüents nàutics’

palafrugell
Societat

Mala maror a la DO Terra Alta

Gandesa
LLORET DE MAR

L'Ajuntament renova 90 papereres i 330 bancs al centre del municipi

LLORET DE MAR

La veterinària inhabilitada de Vidreres acusada d’intrusisme, en llibertat

VIDRERES
EL PORT DE LA SELVA

El servei d'aigua potable es recuperarà progressivament les properes hores

EL PORT DE LA SELVA
medi ambient

Una fuita en l’emissari de la depuradora del Maresme obliga a prohibir el bany entre el Masnou i Premià

El Masnou
FIGUERES

La Clínica Santa Creu signa un conveni per millorar el transport sanitari

FIGUERES
mobilitat

Canvis en la mobilitat a l’entorn de l’estació de Sants a partir del 12 d’agost

Barcelona