Societat

salut

Salut preveu vacunar de la tos ferina a partir d’onze anys per l’augment de casos

Hi ha hagut 11.614 casos el primer quadrimestre, especialment de nens entre 10 i 14 anys, quan el 2022 es van diagnosticar només 65

El Departament de Salut preveu incloure la vacuna contra la tos ferina en el nou calendari de vacunacions del 2025 als adolescents d’11 i 12 anys, atès l’augment de casos d’aquesta malaltia, que en els quatre primers mesos d’aquest any suma 11.614 casos, especialment de nens entre 10 i 14 anys.

Aquesta mesura es farà efectiva a partir de la publicació del nou calendari de vacunació i durant el curs escolar 2024-2025, concretament, els mesos d’abril i maig de 2025.

L’avançament de la vacuna s’ha decidit “tenint en compte la situació epidemiològica d’augment de casos de la tos ferina a escala internacional, estatal i a Catalunya”.

A Catalunya, s’havia observat un descens ininterromput del nombre de casos de tos ferina des de l’any 2015 fins al 2022, quan es van diagnosticar només 65 casos.

Des de llavors s’ha registrat “un notable ascens, amb 567 casos l’any 2023 i 11.614 durant els quatre primers mesos del 2024”, ha informat avui Salut.

Aquest increment s’ha produït especialment per contagis en la franja d’edat dels 5 als 14 anys i, especialment, entre els 10 i els 14 anys.

La tos ferina és una malaltia infecciosa que pot afectar totes les edats causada pel bacteri bordetella pertussis, i els símptomes varien segons l’edat.

Així, en els menors de 3 mesos d’edat els símptomes semblen un refredat o una tos d’uns dies de durada amb poca febre o sense, mentre que en les persones més grans apareixen paroxismes (cops o convulsions) de tos seca de llarga durada, exacerbats durant la nit, que poden durar diverses setmanes.

A Catalunya, la tos ferina està inclosa al calendari de vacunacions als 2 i 4 mesos com a primovacunació amb la vacuna hexavalent (que protegeix contra la diftèria, tètanus, hepatitis B, Haemophilus influenzae B, poliomielitis i tos ferina), i als onze mesos se’n dona un record també amb hexavalent, a més d’una segona dosi de record als 6 anys.

Rotavirus

A més, durant el proper 2025 s’iniciarà la vacunació contra el rotavirus als nens nascuts a partir del gener del 2025 i el virus del papil·loma humà (VPH) de tots els nois no vacunats que hagin passat sisè de Primària i fins als 18 anys inclosos, ha informat Salut aquest divendres en un comunicat.

El Consell Assessor de Vacunacions del Departament de Salut ha recomanat la substitució de la dosi dels 14 anys de la vacuna antidiftèrica i antitetànica per una dosi als 11-12 anys de la vacuna antidiftèrica, antitetànica i antipertussis (tos ferina).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia