Societat

medi ambient

Denunciats quatre furtius

Eren de Barcelona, Mollet del Vallès i Palafolls i van ser interceptats ‘in fraganti’ quan capturaven ocells

Els Agents Rurals han denunciat per un delicte contra la fauna 4 presumptes caçadors furtius que capturaven ocells fringíl·lids utilitzant substàncies enganxoses. Un d’ells actuava a Mollet del Vallès (Vallès Oriental), dos a la ciutat de Barcelona, al districte Sants-Montjuïc, i un quart a la llera de la Tordera en el terme municipal de Palafolls (Maresme). Tots ells, segons informa l’agència ACN, han estat interceptats ‘in fraganti’ al llarg de la setmana passada mentre capturaven ocells amb mètodes prohibits per ser massius i no selectius. La captura d’ocells amb vesc o qualsevol altre substancia enganxosa està prohibida i es considera un delicte contra la fauna recollit pel Codi Penal.

Des de l’any 2016, la Generalitat de Catalunya no ha concedit autoritzacions excepcionals per capturar al medi natural exemplars d’ocells fringíl·lids i des d’aleshores la tinença d’ocells fringíl·lids és prohibida, excepte si són nascuts en captivitat i duen les anelles oficials corresponents. La comercialització d’aquestes espècies és prohibida en tots els casos.

L’operació que s’ha desenvolupat a Barcelona ha tingut lloc en uns jardins de Sants-Montjuïc on els agents han interceptat i identificat dos furtius. Un tercer s’ha donat a la fuga. En aquest cas els individus van ser sorpresos ‘in fraganti’ per una patrulla d’agents mentre feien una inspecció.

Els agents han comissat una gàbia amb una cadernera de reclam, una gàbia amb tres captures (dues caderneres i un verdum), un tub de cola per a rates i diversos ocells envescats vius i morts (mallerengues carboneres, mallerengues petites, un gafarró, tallarol de casquet, un estornell i una tórtora).

Els Agents Rurals han traslladat les aus al Centre de Recuperació de Fauna de Torreferrussa per a dipòsit i necròpsia. En aquest cas la identificació dels furtius s’ha realitzat conjuntament amb efectius de la Guàrdia Urbana de Barcelona.

Pel que fa a l’actuació que ha tingut lloc a Mollet, els agents han interceptat en un parc perimetral de la ciutat un furtiu amb un ocell a les mans, que ha deixat anar en veure’s sorprès pels agents. Se li han decomissat les varetes i el tub de pega, així com les capses amb què transportava les captures.

Aquesta operació ha estat duta a terme per efectius del Grup Especial de Verins i Antifurtivisme (GEVA) del Cos d’Agents Rurals juntament amb els agents del Vallès Oriental.

El furtiu de Palafolls també ha estat sorprès in fraganti quan capturava caderneres amb cola de rata a la llera del riu Tordera per agents que realitzaven una inspecció. En aquest cas se li ha comissat dues gàbies i varetes de vesc i 5 caderneres.

Tots els fets han estat posats en coneixement de la Fiscalia de Medi Ambient de Barcelona i els decomisos han quedat a disposició de l’autoritat judicial.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia