Societat

medi ambient

Ulldecona prepara un segon pou d’emergència per abastir tant el reg com la ciutadania

La comunitat de regants ja té un dipòsit d’emergència que ara és insuficient

L’Ajuntament d’Ulldecona (Montsià) ha posat en marxa les obres d’un segon pou d’emergència per “la persistent sequera” que pateix el municipi, que es fan al pou del Molí Roca I, al barri Castell, ha explicat l’alcaldessa. En part, les obres es poden fer gràcies a que el consell de ministres ha aprovat la declaració d’emergència i finança l’obra amb un pressupost de 400.000 euros. El pou pertany a la comunitat de Regants d’Ulldecona i a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer i podria aportar aigua a la tardor.

L’alcaldessa d’Ulldecona, Núria Ventura, ha destacat que les obres del segon pou d’emergència permetran reforçar el subministrament d’aigua potable i sobretot per a usos agrícoles, domèstics i industrials. “Comencem a tenir els primers problemes després d’aquests mesos de sequera que estem patint”, ha assenyalat. El sistema d’abastiment d’aigua d’Ulldecona “és complex” perquè ha d’arribar a diversos nuclis urbans i les fonts de captació també “són diverses”. D’una banda, hi ha el dipòsit del barri Castell, prop d’on s’està habilitant el segon pou d’emergència, però d’on també hi ha el primer que va posar en marxa la comunitat de Regants del municipi. Aquest dipòsit s’abasteix de les fonts de Sant Pere i del Draper, que a la vegada s’omplen de l’embassament, sec des de fa mesos.

Les fonts es van anar assecant fa unes setmanes, i el cabal d’aigua era escàs. Els regants, la Confederació del Xúquer i l’Ajuntament van decidir posar en marxa els pous d’emergència, primer per al rec agrícola, i ben aviat per connectar-lo a aquest dipòsit del barri Castell, que també abasteix els nuclis dels Valentins i de Sant Joan del Pas, informa l’agència ACN. L’aigua que sobrava d’aquesta primera captació s’enviava al dipòsit d’Ulldecona, que s’omple amb altres pous. “Per tant, la sequera d’una manera directa o indirecta ens està perjudicant l’abastament urbà d’aigua a tot el terme municipal”, ha alertat l’alcaldessa.

Un camió ploma donava suport als operaris que posen en marxa el segon pou del Molí de Roca I. Ara treuen els llots de fang, el netegen i comprovaran quanta disponibilitat d’aigua té. “És un pou que ja fa molts anys que no es fa servir. S’ha d’acabar d’equipar i s’han de renovar totes les instal·lacions”, ha detallat Ventura. La seva posada en marxa es preveu per als mesos d’octubre o novembre. “No serà immediatament, sinó que portarà temps posar-lo en marxa després de tants anys que ha estat completament inactiu”, ha afegit.

Des de fa una setmana, el dipòsit del barri Castell s’omple amb cisternes. Aquest dilluns, per exemple, un camió ha fet vuit viatges de 10.000 litres d’aigua cadascun. “Les fonts no donen prou” i s’ha optat per portar aigua en cisternes mentre esperen connectar el dipòsit al primer pou d’emergència, com ha apuntat Ventura.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia