Societat

lA CRÒNICA

Els pilars de Banyoles

Es podrà visitar els fonaments de la muralla medieval descoberts durant les obres

On abans hi havia una portalada forjada, obra de l’arquitecte Rafel Masó, per tancar els límits d’un museu que ha crescut a pedaços, expandint-se més enllà de la Pia Almoina als edificis adjacents de Can Xueta, Can Fornells i Can Paulí, ara és una entrada oberta en forma de plaça amb un llustrós travertí sota els peus i que destacarà encara més quan s’enllosi amb travertí i es faci per a vianants el carrer de la Muralla. No és l’entrada pel darrere, la considerada menor, la falsa, la de no ser vist, sinó al contrari, serà l’accés a un museu que els últims anys ha afrontat la seva reforma integral més ambiciosa i que serà també el preàmbul d’entrada a una zona destinada a esdevenir un nou pulmó verd i sociocultural de la ciutat amb la futura nova biblioteca al convent de la Providència.

L’entrada per la placeta de la Font hi continuarà essent per qui vulgui veure el pati amb les gerres i els pous i l’escalinata, gairebé de palau reial, de la Pia Almoina. Però l’abans i l’ara del Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles (MACB) és una fotografia radicalment diferent. Ho podran comprovar els 240 inscrits a les vuit visites guiades que s’han programat aquests dies de les Festes d’Agost. Vist l’èxit de la convocatòria, tan el director dels museus de Banyoles, Lluís Figueras com el regidor de Cultura, Miquel Cuenca es plantegen repetir-ho per la Festa Major de Sant Martirià. Hi ha ganes d’ensenyar i també hi ha curiositat per veure. Les visites guiades són una oportunitat per veure el museu com no es podrà tornar a veure, és a dir, buit. “Visitar el monument amb tot el seu esplendor”, assenyala el regidor de Cultura, Miquel Cuenca.

La reforma i ampliació del museu, amb diferents fases i iniciada el 2009, es va abordar per les “tripes”, “pel que no es veu”, “pels magatzems”, pels espais de Can Paulí i Can Xueta, ha destacat l’alcalde de Banyoles, Miquel Noguer en una visita a la premsa. “L’última embranzida” ha rehabilitat l’edifici històric amb l’objectiu de dotar-lo d’una coherència estètica i estructural a banda de complir els criteris tècnics i d’accessibilitat però també de descobrir-lo d’una manera diferent, “despullat”, pendents de la museïtzació que es licitarà al setembre. Noguer preveu obrir el maig del 2025. El cost total del nou museu, comptant totes les fases dels últims setze anys és entorn dels 3,5 milions d’euros aportats per diferents administracions, des de l’Estat, Generalitat, Diputació i l’ajuntament. “No s’assembla en res”, reconeix l’alcalde Noguer, sobre una transformació que el fa irreconeixible amb sales nítides i molt lluminoses, que mostraran els tresors paleontològics del Pla de l’Estany, com la mandíbula de Banyoles, la troballa que va fer el farmacèutic Pere Alsius el 1887, però també d’altres menys divulgades però molt destacables, com els ullals de mamut, i que amb el nou museu es vol fer un salt qualitatiu: “El museu te una de les millors col·leccions d’arqueologia del país“ explica el director dels museus de Banyoles, Lluís Figueres. La idea és que el museu vertebri, sigui el “campament base” per visitar la ciutat i la comarca amb jaciments a la Draga, Serinyà, Ermedàs o Vilauba. El museu també inclourà, a tall d’introducció, el món medieval. La idea, segons Cuenca, és que el seu desenvolupament, “en un futur” es pugui fer al monestir de Sant Esteve.

La joia patrimonial que és la Pia Almoina n’amagava d’altres, com una matrioixca. Durant les obres es van descobrir guixos ornamentals del segle XVII amb pintura situats a sobre el vestíbul i escuts heràldics que s’han d’estudiar. La remodelació també ha permès que la sala gòtica llueixi i ho facin les pintures, formes geomètriques i elements florals, que fins ara no eren visibles pels visitants. També es van descobrir els fonaments de la muralla medieval, una part de la qual serà visitable a l’igual que els magatzem subterranis on s’hi conservaran les peces.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Més de 150 visualitzacions en els continguts de la nova app “Platges i litoral”

palafrugell
successos

Detingut a Lleida per l’estafa de l’estampeta

Lleida
medi ambient

La tempesta tropical Ernesto provoca fortes pluges a Puerto Rico

barcelona
política

Eduard Rivas s’acomiada de l’alcaldia d’Esparreguera

Esparreguera
PALAMÓS / CASSÀ DE LA SELVA

Naturalistes de Girona presenta al·legacions a diversos projectes de la demarcació

CASSÀ DE LA SELVA / PALAMÓS

L'ajuntament inverteix prop de 200.000 d’euros en millores en els centres escolars

lloret de mar
lA CRÒNICA

Els pilars de Banyoles

agricultura

La pedregada de dimarts afecta més de 750 hectàrees de fruita del Segrià, les Garrigues i el Pla d’Urgell

lleida

Unió de Pagesos reclama una reunió urgent amb el nou Govern per tractar la població d’ossos al Pirineu

Alins