Societat

PALAMÓS / CASSÀ DE LA SELVA

Naturalistes de Girona presenta al·legacions a diversos projectes de la demarcació

L’Associació de Naturalistes de Girona ha presentat al·legacions a diversos projectes i modificacions de planejaments de la demarcació. L’entitat ecologista informa en un comunicat que l’Ajuntament de Cassà de la Selva vol incrementar les alçades permeses de les naus industrials del municipi dels actuals 12 i 15 m –depenent del sector– fins als 15 i 18 m a través d’una modificació del POUM aprovada inicialment en el ple del mes de juny.

El consistori justifica aquest canvi perquè la limitació d’alçada actual “no s’adiu amb el funcionament normal de moltes de les activitats actuals”, atès que l’evolució de la indústria ha generat unes noves necessitats. L’Associació Naturalistes de Girona considera, però, que aquesta modificació es fa amb un planejament caducat des del 2021 i creu que, abans, cal revisar-lo i adaptar-lo. “Llavors, amb un anàlisi global de com ha evolucionat el municipi en els últims 12 anys (període de vigència del POUM), fer les modificacions pertinents, tot analitzant els impactes acumulats”, assenyala l’entitat en una nota de premsa. A més, assegura que l’actual edificabilitat permesa als sectors industrials del municipi estan, generalment, per sobre del que marca el Pla Territorial Parcial de Comarques Gironines, que el situa en 0,4 m2 de sostre per cada m2 de terreny. “Per tant, hem demanat que, si es vol incrementar l’alçada màxima de les naus, també s’ha d’ajustar el màxim permès de volumetria d’aquestes”, afegeix l’entitat ecologista. En les seves al·legacions, també insta el consistori a aprofitar la modificació del planejament per obligar als nous desenvolupaments a que es dissenyin per reduir la seva petjada de carboni. Finalment, apunta a la necessitat de millorar la integració paisatgística de les naus si es vol augmentar la seva alçada.

També a Cassà de la Selva, l’Associació de Naturalistes de Girona ha presentat recomanacions al projecte de planta solar de 3MW que es vol construir al costat del Mas Guri, al veïnat d’Esclet. L’entitat considera que el projecte és “adequat a l’espai on s’insereix” perquè és de mides molt similars a la matriu territorial on s’implementa –en aquest cas una explotació lletera que hi ha just al costat–, però recorda que la plana d’Esclet és un espai de “gran interès ambiental” perquè és un lloc de pas de les aus migratòries i també té una alta presència d’amfibis, rèptils, insectes i plantes. Per aquest motiu, l’entitat recomana que tot l’aparatge elèctric de la instal·lació, en cas de ser aeri, tingui incorporades rotes les mesures de seguretat per evitar l’electrocució de l’avifauna. També recomana que es col·loquin caixes niu per compensar la pèrdua d’àrees de campeig i no s’utilitzin pesticides ni herbicides per controlar la vegetació de la instal·lació. En el seu lloc, recomana l’ús de ramats per complir aquesta funció.

L’hospital de Palamós

L’Associació de Naturalistes de Girona també considera que la requalificació dels terrenys de Palamós on s’ha d’aixecar el nou hospital comarcal “no serveix de res” si aquesta acció no va acompanyada d’una “renaturalització del sector industrial”. Aquests terrenys estaven protegits perquè funcionen com a espai connector entre els EINs de les Gavarres, Castell-Cap Roig i Muntanyes de Begur. L’entitat considera aquesta solució adequada perquè el sòl que es perdria per fer el nou hospital té un “baix valor connector”, però apunta que cal aplicar mesures correctores al sector industrial que es vol requalificar, ja sigui per mitjà de la restitució dels terrenys als seus estat natural o bé per mitjà de l’ambientalització d’aquest, creant espais que realment permetin aquesta connexió territorial. “Sense la vinculació d’aquestes mesures al bescanvi de terrenys, l’operació de requalificació és una mera mesura de maquillatge per complir amb el que marca la normativa, però sense un efecte real en la realitat”, assenyala l’entitat, que considera, a més, que el nou hospital ha de comptar obligatòriament amb instal·lacions d’autoconsum. També recomana que s’estudiï la possibilitat d’instal·lar una planta de biogàs alimentada amb fang de la depuradora i recorda la necessitat d’incorporar punts de càrrega de vehicles elèctric a l’aparcament de l’hospital.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.