Societat

La casa del s. XVI per a 85.000 visitants

Sabadell encara la recta final de les obres de la Casa Duran per obrir-hi l’oficina turística aquest setembre

A principi de juliol es va obrir a la ciutadania el pati de llevant, deixant a la vista l’antiga muralla de la ciutat

L’edifici està declarat bé cultural d’interès nacional i és propietat del consistori des del 2000

Una de les joies que expliquen la història de Sabadell i l’evolució del seu passat agrícola i industrial a través de l’arquitectura, la Casa Duran, es convertirà aquest setembre en punt de referència per als 85.000 visitants que la cocapital vallesana acull atrets per la seva oferta turística, cultual, esportiva, patrimonial i gastronòmica, entre altres. L’Ajuntament té pràcticament enllestides les obres que permetran instal·lar-hi la nova oficina de turisme en dues de les plantes de l’antiga saboneria, datada del segle XIX, que es va documentar gràcies a intervencions arqueològiques. L’edifici, però, data del segle XVI, tot i que va ser remodelat al segle XVIII per la mateixa família que hi va habitar fins a la dècada dels anys setanta del segle passat. Després la va comprar l’antiga Caixa d’Estalvis i Pensions, que l’any 2000 la va donar gratuïtament a l’Ajuntament, que va començar a fer-ne la rehabilitació.

Situada al centre del municipi, a pocs metres de l’ajuntament, entre el carrer del Pedregar i el carrer de Sant Joan, és del poc patrimoni que s’ha conservat de l’arquitectura popular i també renaixentista, malgrat que el camí per fer-ho no ha estat exempt de polèmiques ciutadanes, fins al punt que en les dècades dels anys quaranta i cinquanta del segle XX va estar a punt de desaparèixer, engolida per un projecte del consistori liderat per l’alcalde franquista Josep Maria Marcet, com expliquen les cròniques d’aleshores i llibres d’història local, que volia connectar la plaça Major amb el carrer de la Indústria. La història la resumeix el periodista Antonio Santamaría en un article al digital iSabadell.cat i el resultat és que la Casa Duran va ser declarada l’any 1958 monument historicoartístic pel govern espanyol i posteriorment per la Generalitat com a bé cultural d’interès nacional.

Després de diversos anys de rehabilitació de l’edifici a la primera dècada dels 2000, que han permès també que s’hi puguin fer visites guiades dels diferents espais agrícoles com ara el celler, el graner, l’estable i el cup, i dels espais per a l’activitat industrial com la fàbrica de sabó i tints de la planta baixa, així com els de la planta pis, amb la sala noble i les habitacions amb murals que s’hi conserven, la biblioteca o la capella, ara encara les últimes setmanes de treballs per instal·lar-hi i l’oficina turística. Tindrà un doble accés des del Pedregar com des de la plaça que s’ha obert al carrer Sant Joan. El retard en les obres, en quedar desert el primer concurs, va impossibilitar que pogués ser la seu central de la Capital de la Cultura Catalana que la cocapital vallesana ostenta enguany.

L’accés des del carrer Sant Joan serà possible perquè precisament el 5 de juliol passat es va obrir el públic el pati de llevant de la casa. Un espai que fins ara estava tancat i delimitat amb una tanca i on s’ha col·locat mobiliari urbà per guanyar una zona d’estada al centre de la ciutat. La millora ha representat una inversió de 71.382 euros i l’actuació ha permès deixar a la vista les restes de l’antiga tanca del pati, amb valor històric, i s’hi ha fet una prospecció arqueològica per garantir i documentar si hi havia algun altre element de caràcter patrimonial que s’hagués de visibilitzar. Amb l’obertura del pati es permetrà la visió d’un fragment de l’antiga muralla de la ciutat que fins ara no es podia veure des del carrer. Tota l’actuació té el vistiplau de la Taula del Patrimoni de Sabadell i de la Comissió de Patrimoni de la Generalitat de Catalunya. Aquests treballs donen continuïtat als que es van acabar el 2022 de transformació del carrer de la Indústria en plataforma única i amb prioritat per als vianants al tram comprès entre els carrers Sant Joan i Sant Llorenç.

Pel que fa a les obres de l’oficina de turisme, ja s’han acabat la major part de les instal·lacions d’electricitat, dades i climatització i s’han posat nous tancaments de fusteria exterior. Queda pendent l’adquisició i col·locació del mobiliari. A la planta baixa s’hi instal·larà l’oficina i a la primera planta s’hi traslladarà el personal municipal del Programa de Projecció de la Ciutat i Turisme. L’oficina, amb una superfície útil de 45 m², tindrà un espai de recepció, atenció i orientació per als visitants. També hi haurà material digital interactiu d’autoconsulta i un expositor.

El tinent d’alcaldes de Promoció i Projecció de la Ciutat, Lluís Matas, destacava: “Segons un estudi de la Diputació, hi ha 85.000 persones que ens visiten anualment a Sabadell. I ho fan per negocis, turisme esportiu, cultura, o per fires i congressos. El volum de negoci i el volum de gent que ve per motius turístics és important i volem donar-los aquest servei.” La regidora de Turisme, Katia Botta, va assegurar que permetrà donar a conèixer, informar i canalitzar l’oferta turística de la ciutat, projectant Sabadell cap a l’exterior i reforçant el seu valor turístic. La licitació de les obres es va fer el novembre del 2022, conjuntament amb les del pati, i la seva execució ha costat al voltant de 166.350 euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia