Societat

BANYOLES

Impulsen un manifest perquè el Monestir de Sant Esteve passi a ser de la ciutat

El Centre d’Estudis Comarcals de Banyoles (CECB), el Centre Excursionista, el Foment i Limnos han fet públic un manifest en el qual reivindiquen per a la ciutadania el conjunt del monestir de Sant Esteve, “bressol” de Banyoles, fundat entorn l’any 812. Impulsat pel CECB, entitat que defensa el patrimoni, la seva presidenta Roser Masgrau ha assenyalat que ara és el moment per fer una reivindicació “formal, àmplia i amable”. Fa uns mesos, els veïns del Barri Vell reclamaven l’ús públic dels jardins, uns 5.000 metres quadrats, a l’entorn de la Casa Missió.

L’any 2000, el Bisbat va cedir a l’Ajuntament de Banyoles i al Consell Comarcal del Pla de l’Estany l’ús de la part que ara ocupa l’arxiu comarcal per un període de 90 anys. El 2015, el Bisbat va cedir al consistori l’ús de l’església, el claustre i altres espais per a finalitats culturals, per un període de 25 anys. Per encàrrec del consistori banyolí, l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural va elaborar un Pla director del conjunt monàstic de Sant Esteve de Banyoles. Així, d’acord amb les recomanacions d’aquest pla “i amb la voluntat de recuperar aquests espais per a la ciutat, les entitats signats manifesten que el conjunt monàstic i el seu entorn ha d’esdevenir un eix històric, cultural i paisatgístic obert a la ciutat”. I per tant, demanen que les cessions fetes pel Bisbat a l’Ajuntament i al Consell Comarcal han de ser definitives. L’objectiu és que els banyolins s’adhereixen al manifest amb la voluntat de “teixir” el màxim consens ciutadà possible entre particulars i entitats.

Entre els punts que reivindiquen hi ha la de preservar el recinte davant futures noves construccions. “Es volia construir una residència als jardins i es va haver d’aturar perquè hi van trobar restes arqueològiques; ens sembla que no hi pot haver cap més palada de ciment”, destaca la presidenta del CECB. El manifest també indica que caldria, en un futur, museïtzar el claustre i l’església a més de revaloritzar el patrimoni del conjunt monàstic que inclou l’arqueta de Sant Martirià i el retaule de Santa Maria de l’Escala. “És un procés llarg i delicat però es pot arribar a bon port”, destaca Masgrau que ha demanat una reunió amb el nou bisbe, fra Octavi Vilà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia