Societat

nacional

Demanaran la declaració de zona catastròfica per Es Mercadal i Alaior

El Consell de Menorca habilitarà una línia d’ajudes amb fons propis per col·laborar amb els municipis afectats

Menorca demanarà la declaració de zona catastròfica per Es Mercadal i Alaior, els dos municipis més afectats pels històrics xàfecs de dimecres i dijous, i el govern central ja ha apuntat que és “més que probable” que accepti la petició. Mentre veïns i agents començaven les tasques de neteja i avaluació de danys, la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha visitat els pobles més devastats de Menorca i allà ha reconegut que la DANA ha deixat “una afectació important i concentrada”, requisits necessaris perquè el Consell de Ministres activi el paquet de mesures. Mentrestant, el Consell de Menorca habilitarà una línia d’ajudes amb fons propis per col·laborar amb els municipis afectats. Així ho ha anunciat el president de l’organisme, Adolfo Vilafranca, que ha destacat que les tempestes han fet més mal del previst i que els danys han estat “importants”. Ara s’ha de fer inventari i elevar el llistat de desperfectes al Consell de Ministres perquè pugui fer aquesta declaració de zona catastròfica.

Paral·lelament, amb la vista posada en les properes pluges –que podrien afectar sobretot el nord de Mallorca–, les Balears treballen avui per recuperar la normalitat. Els històrics aiguats van transformar carrers i carreteres en rius i a més de calcular els danys segueixen les tasques de neteja als municipis més afectats, com ara Sóller, Pollença o Manacor. A Menorca, la Guàrdia Civil ha haver de rescatar ahir amb helicòpter una vintena de persones que van quedar atrapades a casa seva a Es Mercadal. En aquesta localitat van caure gairebé 200 litres per metre quadrat, el rècord d’aquest episodi de pluges a les Balears. En les espectaculars imatges que avui ha facilitat la policia es pot veure com els agents rescaten diverses persones –i mascotes– que havien hagut d’accedir al terrat del seu domicili per protegir-se. Els Bombers també van rescatar diversos veïns a localitats com Es Mercadal.

També van recuperant “progressivament” la normalitat els tres aeroports de les illes, tant el d’Eivissa com els més afectats per les fortes tempestes, el de Palma i Maó. Segons ha informat Enaire, la companyia gestora de la navegació aèria, encara hi ha retards “significatius” perquè continua la inestabilitat meteorològica, però menys que en les dues últimes jornades, quan en plena pont d’agost es van registrar nombrosos retards i cancel·lacions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

infraestructures

Acaba la primera fase de reforma del parc de l’Espanya Industrial a Sants-Montjuïc

Barcelona
successos

Atesos 12 veïns d’un bloc de pisos de Lleida per un incendi als comptadors de l’edifici

Lleida
societat

Un dron controla les emissions contaminants i abocaments al Port de Barcelona

Barcelona

El Mercat d’Olot acull més de 20 tallers per a infants i joves

olot

Denuncien actes vandàlics a les instal·lacions de la piscina municipal

quart
mobilitat

Acreditats 11.000 vehicles per moure’s durant la Copa Amèrica

Barcelona
URBANISME

Concurs de projectes per al Pla de Millora Urbana de la Mariola

Lleida

Les platges de Calella i Llafranc tenen una concentració de microplàstics per sota de la costa catalana

PALAFRUGELL
salut

Manresa serà seu del Circuit de caminades de marxa nòrdica per a tothom

Manresa