Societat

En marxa la verema del cava

Alta Alella ha començat a collir raïm per fer escumosos preveient una bona campanya gràcies a les pluges de la primavera

Queden enrere tres anys molt dolents, de molt poca pluja i molt poca producció, condicions que van estressar molt la vinya

“A principis d’agost vam començar a fer la verema per als escumosos, per collir el raïm amb una mica menys de grau i més acidesa. Seguirem amb el raïm per al vi blanc; després, per al vi negre, i acabarem amb el raïm per fer el vi dolç. Estarem entre un mes i mig i dos mesos en què pràcticament cada dia anirem collint”, explica Mireia Pujol-Busquets Guillén, que dirigeix, amb el seu pare, Josep Maria, el celler Alta Alella & Celler de les Aus, al cor de la serralada de Marina. Pujol-Busquets confirma el que a principis de mes ja va dir el president de la DO Cava, Javier Pagés: que aquest any la collita “serà més bona” que la de l’any passat gràcies a les pluges que finalment van arribar a la primavera.

“La collita aquest any serà molt bona, sobretot en qualitat, perquè tot el raïm està molt sa”, assegura Pujol-Busquets, i recorda: “Venim de tres anys de molt patiment per culpa de la sequera i, aquest any, com que va ploure a la primavera, estem més relaxats.” I hi afegeix: “Un any més de sequera com els tres que hem passat anteriorment hauria estat un drama.” “Encadenàvem tres anys de molt poca pluja. Aquest any, tot i que tampoc ha estat com els d’abans i no arribem als 500 litres ploguts, sí que arribem als 400 litres i escaig, cosa que ens ha salvat”, manté. També creu que han estat bones les pluges dels darrers dies, que han fet baixar una mica la temperatura, uns 5-6 graus a la nit, “cosa que ha anat molt bé, perquè tanta calor tampoc és bona”. No obstant això, Alta Alella creu que la producció no serà tan gran com en altres temporades, pel fet que “venim d’uns tres anys molt dolents en què també s’han perdut plantes, i de molt de patiment per a les vinyes”.

Per culpa de la sequera, molts cellers ja estan estudiant projectes per desenvolupar varietats de raïm més resistents. Precisament Alta Alella i el Celler de les Aus, juntament amb Albet i Noya, el celler Josep Piñol i el Vitec (Centre Tecnològic del Vi), amb el suport de l’Incavi (Institut Català de la Vinya i el Vi), estan desenvolupant el projecte Vriaacc per fer realitat una producció sostenible des d’un punt de vista ecològic i de preservació de la biodiversitat, explica Pujol-Busquets. El projecte pretén obtenir noves varietats amb autoresistència genètica a malalties criptogàmiques i elaborar vins de qualitat elevada, “intentant mantenir al màxim la tipicitat varietal, cosa que permetrà als viticultors i elaboradors aplicar una viticultura orgànica i sostenible”, explica l’Incavi. A la vegada, es vol “un vi final elaborat sense fitosanitaris, cosa que tindrà un impacte positiu directe en els consumidors conscienciats amb el medi ambient”, hi afegeix.

El celler Alta Alella & Celler de les Aus –aquest segon elabora vins de mínima intervenció– fa pràcticament un 50% d’escumosos i un 50% de vins tranquils, una producció d’aproximadament 400.000 ampolles l’any, el 30% de les quals s’exporten a altres països, sobretot als Estats Units, el Canadà, Colòmbia i Mèxic, i, d’Europa, principalment a Finlàndia, Suècia, Dinamarca i Alemanya. Alta Alella va engegar el 1991 el seu projecte, que és, des del primer moment, ecològic. El 2017 la parcel·la Vallcirera va ser considerada paratge qualificat per la DO Cava i, a partir del 2022, el Consell Regulador del Cava el va distingir amb el segell d’elaborador integral. La família Pujol-Busquets té també el Celler de les Aus, “per fer vins i escumosos radicals”, que va ser el primer celler a fer cava sense sulfits. En tots els vins i caves, els cellers dels Pujol-Busquets tenen un denominador comú: el sauló, un sòl àcid amb nivells molt baixos de calcària activa, poca matèria orgànica i un bon drenatge, “que aporta al vi una acidesa natural molt bona”.

I al Penedès

La verema ha començat pràcticament a tot Catalunya. Un altre dels llocs més importants, sobretot pel que fa als escumosos, és el Penedès. “Estimem collir més quilos de raïm que l’any passat, tenint en compte que les vinyes van tocar fons per culpa de tres anys de sequera”, explica a l’agència ACN el director del Consell Regulador de la DO Penedès, Francesc Olivella. L’any passat a Catalunya es van collir prop de 24 milions de quilos de raïm, un mínim històric, i enguany s’espera collir-ne molts més. Tot i les bones previsions, alguns cellers estan a l’aguait pels efectes que tindrà la presència del fong míldiu per l’acumulació d’humitat, que ja s’ha notat en algunes vinyes. Alguns cellers van començar a veremar a finals de juliol, però va ser la primera setmana d’agost quan la collita al Penedès va agafar ritme, sobretot després de l’onada de calor de la segona meitat de juliol. Cada dia hi ha tractors que omplen els remolcs de raïm. Chardonnay, pinot noir i muscat són les primeres varietats que estan entrant als cellers.

3
anys
de sequera es donen per superats amb la verema que ha començat aquest mes d’agost i que els productors d’escumosos creuen que serà molt bona, entre altres coses perquè el raïm “està molt sa”.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia