Societat

Llengua

La Paeria impulsa un projecte de parelles lingüístiques

L’Ajuntament de Lleida ha impulsat aquest 2024 el projecte pilot Parelles lingüístiques, que té com a objectiu fonamental millorar les competències en llengua catalana de l’alumnat del Servei d’Acollida Municipal (SAM), de la Regidoria de Participació i Drets Civils. El projecte s’ha desenvolupat el primer semestre del 2024 amb la Coordinadora de Gent Gran i Voluntariat Sènior de Lleida i Comarques, amb la voluntat també de promoure la creació d’un espai d’interculturalitat entre participants i fomentar la inclusió social i el sentiment de pertinença a la societat lleidatana. En aquesta primera experiència, s’han format 10 parelles lingüístiques amb alumnat del SAM i voluntariat de la Coordinadora.

Del febrer al maig, les diverses parelles han quedat un cop per setmana, en sessions d’una hora i mitja o dues hores, per conversar i millorar la comprensió del català. L’activitat ha estat un èxit i se li donarà continuïtat, mitjançant un conveni amb la Coordinadora. A més de les sessions, s’han realitzat al llarg del semestre una àmplia gamma d’activitats. Entre altres, l’acte de commemoració del Dia Internacional de la Llengua Materna o la participació al Dia de la Poesia, esdeveniments que han servit com a plataforma per a l’intercanvi social i cultural.

Aquestes activitats han facilitat l’aprenentatge del català i també han afavorit la creació de vincles. S’ha de destacar que un dels punts forts d’aquest projecte és la relació més personal que s’estableix entre el voluntariat i l’alumnat, espai des d’on sorgeix un intercanvi real d’experiències.

El Servei d’Acollida Municipal (SAM), que funciona des de l’any 2007, està plenament consolidat. Durant el primer semestre d’aquest any, ha atès 485 persones i 72 han rebut atenció del Servei d’Orientació en Estrangeria (SOE), en conveni amb el Col·legi de l’Advocacia de Lleida.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.