Societat

Tret de sortida de la Copa Amèrica de Vela

L’esdeveniment espera més de 2,5 milions de visitants i posa a prova la ciutat enmig de les crítiques dels veïns

Els Mossos d’Esquadra desplegaran uns 400 agents extra durant els 20 dies de competició

La 37a edició de la Copa Amèrica de Vela arrenca aquest dijous a Barcelona amb els quatre dies de Regata Preliminar. És la primera vegada que es posa a prova l’organització, els espais i el pla de mobilitat que afectaran la capital catalana durant gairebé dos mesos en què s’espera l’arribada de més de 2,5 milions de visitants. La ciutat es converteix així en la seu de la competició nàutica més important del món, que calcula deixar un impacte econòmic al voltant dels 1.200 milions d’euros. Ara bé, la prova també desperta el recel dels veïns, que critiquen que enmig del debat sobre la massificació turística es promocioni un esdeveniment “elitista, opac i especulatiu” i amb un “elevat cost ambiental”.

Les regates es disputen majoritàriament dos dies entre setmana i els caps de setmana, entre les 14 i les 16 hores. La competició està subjecta al vent i les condicions climatològiques i per aquest motiu la zona i els dies de competició es poden veure modificats. Aquest dijous és el primer cop en què es poden veure en acció els sis equips que es disputen el trofeu: el Defensor, Emirates Team New Zealand, i els Desafiadors INEOS Britannia, Alinghi Red Bull Racing, Luna Rossa Prada Pirelli, New York Yacht Club American Magic i Orient Express Racing Team.

Fa mesos que la capital catalana es prepara per estar a punt per a l’esdeveniment esportiu. L’alcalde de la ciutat, Jaume Collboni, va assegurar que Barcelona estava immersa en un “procés de transformació” de la zona del litoral “que no s’havia vist des dels Jocs del 92”. Segons va explicar, darrerament entre l’Ajuntament i el Port de Barcelona han invertit gairebé 300 milions en obres de cara a acollir la regata més famosa del món.

Recel de les entitats

Collboni també va assegurar que la prova “deixarà petjada” i va confiar que serà “la millor edició” de la història de la competició. “Crec que els barcelonins n’estaran orgullosos”, va dir. Ara bé, els veïns de la Barceloneta veuen amb un cert recel la celebració de la cita esportiva i critiquen que la ciutat inverteixi diners en un “macroesdeveniment absolutament elitista” d’una competició “sense cap tradició i amb un elevat cost ambiental”.

Així mateix, agrupades sota la Plataforma No a la Copa Amèrica, una seixantena d’entitats denunciaven ja fa un any que les seves conseqüències ja es notaven a Ciutat Vella i Sant Martí, amb l’augment de preus de productes de primera necessitat, el sorgiment de comerços de luxe, l’increment dels lloguers i una “allau” d’ofertes per comprar pisos amb la intenció de després llogar-los durant la prova. A més, aquestes entitats qüestionaven les xifres d’impacte econòmic i remarcaven que quan la prova es va celebrar a València, el 2007, va deixar pèrdues de 370 milions d’euros.

L’organització de la competició, America’s Cup Event Barcelona (ACE), ha habilitat un espai per seguir l’esdeveniment. Es tracta del Race Village, al Moll de la Fusta, que serà el punt neuràlgic amb aforament per a 9.500 persones i més de 25.000 metres quadrats. Compta amb pantalles gegants i oferta d’oci i restauració i l’Ajuntament de Barcelona també hi ha programat a partir del dia 30 d’agost actuacions musicals en l’escenari principal. A la zona de platges també hi ha “fan zones” a la plaça del Mar i als entorns del Bogatell.

La prova esportiva també es pot veure en directe des del dic de recer del Port Olímpic, així com la plaça Rosa dels Vents i el nou passeig del Trencaones, que serveixen com a miradors ciutadans, sobretot per veure les sortides i arribades de les regates.

400 agents

Els Mossos d’Esquadra desplegaran uns 400 agents extra al Port de Barcelona durant els 20 dies de competició de la Copa Amèrica, quan es treballarà en el tercer nivell d’activació, el màxim previst. L’objectiu, com ha explicat Carles Anfruns, responsable del Pla Director de Seguretat de la competició, és “fer compatible la seguretat de la competició amb el dia a dia de la ciutat”. “És un dispositiu de seguretat pensat en el mar però sense abandonar la ciutat de Barcelona, que durant la competició celebrarà, per exemple, les Festes de la Mercè”, ha assenyalat. El dispositiu es coordinarà des del CECOR, on hi hauran tots els cossos policials i d’emergències que actuen a Catalunya i, per primer cop, la seguretat privada.

L’operatiu policial que s’ha posat en marxa aquest dijous coincidint amb l’arrencada de la competició és farà per terra, mar i aire i s’ha estructurat en tres eixos principals: la protecció i la prevenció adequada al nivell actual d’alerta antiterrorista, la prevenció i el manteniment de l’ordre públic i la seguretat integral dels participants i del públic assistent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia