Societat

El pregó reivindicatiu de Jesús Rodríguez inaugura les festes de Sants

El periodista de la Directa posa en valor l’esperit combatiu del barri i el teixit associatiu

Com no podia ser d’una altra manera, el pregó amb què el periodista de la Directa Jesús Rodríguez ha inaugurat aquest vespre la festa major de Sants ha estat plenament reivindicatiu i amarat de referències al passat i el present combatiu del barri. Rodríguez és un periodista d’investigació molt arrelat al barri que no tenia clar que pogués ser avui al balcó de la Casa del Mig. Fa dos mesos, representants de la Federació de la Festa Major de Sants li van proposar fer el pregó, i ho van fer en un moment vital molt complicat per al periodista: estava exiliat a Suïssa, amb encausats de Tsunami Democràtic, “i la previsió era que el pregó l’hauria de fer des de la distància i a través d’una pantalla de plasma, però per sort puc ser entre vosaltres”, va agrair. El president del districte, Marc Serra, ha destacat que aquest periodista “que incomoda i sacseja el poder” s’ha trobat amb “ un barri organitzat que li ha donat suport i li ha agafat la mà” en els durs moments de l’exili.

Perquè això és Sants, segons ha posat de relleu Rodríguez: un barri de tradició lluitadora que encara conserva l’esperit crític i l’ànsia de transformació social, manifestada en xarxes socials comunitàries, mitjans de comunicació alternatius i cooperatives d’habitatge.

Rodríguez ha tingut un record per a les persones que estan lluny de casa contra la seva voluntat “per raons polítiques, de pensament o econòmiques”, i ha rememorat les mil batalles que han impregnat el barri: des de les vagues pel dret a l’associació a la recuperació d’espais per a les entitats veïnals i els moviments sindical i okupa, ben presents a Sants. També s’ha referit al periodisme combatiu i arrelat al barri, com Sants 3 Ràdio, la Burxa i la Directa.

El pregoner no s’ha estat de criticar la política municipal i ha instat l’alcalde, Jaume Collboni, a abordar un altre Pla Endreça: “un que ens permeti endreçar les nostres vides amb dignitat, que faci del nostre barri un lloc habitable, on poder pagar un lloguer assequible i no ser expulsades pels amics de les fires immobiliàries. Un pla que endreci la puntualitat dels trens que arriben i surten de l’estació de Sants, perquè n’estem farts. Un pla que millori l’accessibilitat de tothom al transport públic”.

Al pregó, Rodríguez ha repassat el guarniment dels carrers, on hi ha hagut espai per a la crítica a la Copa de l’Amèrica i la invasió de Gaza, i també per recordar el passat del barri. Enguany es podran visitar 11 carrers guarnits, com els de Guadiana, Valladolid, Finlàndia, Galileu i Sagunt. L’ús de material reciclat ha servit per crear escenaris de la sèrie Bola de Drac, del castell de Hogwarts i del fons marí, entre altres recreacions. Durant aquesta setmana, fins l’1 de setembre., s’han programat 425 activitats i una de les novetats és el canvi d’ubicació de la fira d’atraccions situada a la rambla del Brasil i Badal. La música tindrà un especial protagonisme, amb un total de 150 concerts i espectacles musicals d’artistes com Ginestà, Ven’nus, La Karma i Miquel del Roig.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.