Societat

societat

El govern aprova un pla de sequera amb una nova dessalinitzadora a la Costa Brava nord

L’executiu preveu invertir 2.300 milions d’euros fins al 2040

Amb Catalunya en plena sequera, una de les primeres mesures aprovades pel govern de Salvador Illa és un pla per combatre-la amb horitzó 2040 dotat de 2.300 milions d’euros. S’invertiran en infraestructures hídriques perquè Catalunya deixi de dependre de l’aigua de la pluja. D’aquesta quantitat, ja hi havia 1.000 milions planificats. Una de les noves infraestructures que planteja el nou executiu és una nova dessalinitzadora, situada a la Costa Brava nord, que tindria un cost de 200 milions i que dependria del finançament del govern espanyol.

La nova dessalinitzadora en l’àmbit de la Costa Brava nord, actuació estrella del pla, té l’objectiu de reduir el dèficit hídric en la zona de l’Alt Empordà. Aquesta planta, que no està prevista en l’actual planificació hidrològica fins el 2027, serviria per a incrementar la disponibilitat d’aigua en una zona que depèn de l’embassament de Darnius Boadella i de l’aqüífer del Fluvià Muga. La voluntat de l’executiu és dur a terme els estudis necessaris sobre la possible capacitat, les característiques tècniques i la seva ubicació. El govern planeja desplegar una sèrie de mesures per a millorar l’abastament a la conca de la Muga, tant a partir de la dessalinització com la construcció d’una Estació de Regeneració d’Aigua a Figueres.

A banda de la nova infraestructura, l’executiu ha acordat accelerar la tramitació per a construir les dues actuacions de dessalinització ja previstes: l’ampliació de la dessalinitzadora de la Tordera (que passarà dels 20 als 80 hm3 de capacitat de producció) i la nova dessalinitzadora del Foix, amb una capacitat de fins a 30 hm3. En aquest sentit, des de l’executiu de Salvador Illa es demanarà al govern espanyol l’acceleració dels acords per a la construcció d’aquestes dues plantes, un cop les dues inversions ja es van aprovar per part del Consell de Ministres el 9 d’abril passat.

El pla contra la sequera també contempla la millora de les obres de rehabilitació de la planta potabilitzadora del Ter, adjudicades per 102 milions d’euros i que es preveu que comencin aquest mes de setembre. Els treballs, amb una durada de 48 mesos, consistiran en rehabilitar i modernitzar la planta, millorant la qualitat de l’aigua i, sobretot, en la posada al dia unes instal·lacions construïdes als anys 60.

Així mateix, es vol accelerar les actuacions per a millorar la planta potabilitzadora d’Abrera i també l’ampliació del tractament d’osmosi inversa de la potabilitzadora de Sant Joan Despí.

El pla, a més, amb ànim d’impulsar l’ús d’aigua regenerada i mentre no entra en funcionament en funcionament l’Estació de Regeneració d’Aigua del Besòs, prevista per al 2033, planeja desviar les aigües residuals del Besòs fins al Llobregat perquè allà puguin ser aprofitades.

“Iniciem un nou camí per assegurar el recurs de l’aigua a Catalunya, i per això hem posat en marxa un projecte ambiciós de gestió de l’aigua”, ha defensat la portaveu del govern i consellera de Territori , Sílvia Paneque, després de la reunió del consell executiu. Segons ha dit, els acords aprovats aquest dimarts “dissenyen” un conjunt de mesures que han de permetre que Catalunya tingui garantit el 70% del consum total d’aigua amb recursos propis el 2027. Ara per ara, el territori té garantit un 33% del consum assegurat més enllà de l’aigua de pluja, segons dades del govern, i amb el nou full de ruta s’espera “assegurar” amb recursos que no depenguin de la pluja 245 hm³ anuals, mentre que ara n’hi ha 116 de garantits.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.