Societat

SOCIETAT

Dos-cents menors atesos en el programa d’addicció a les pantalles de la Diputació

El perfil majoritari de persona usuària del programa d’addicció a les pantalles és un noi (75% dels casos) de 15 anys, on l’abús principal és en els videojocs, mentre que les noies (25%) de 14 anys, ho són a les xarxes socials. A més, el 75% dels joves atesos patien algun tipus de trastorn psiquiàtric, com Trastorn de l’Espectre Autista, Trastorn de Dèficit d’Atenció i Hiperactivitat, Trastorn Obsessiu, Ansietat o Depressió, i presentaven dificultats en el rendiment escolar.

El Centre de Prevenció i Intervenció en Drogodependències, SPOTT, de l’Àrea de Sostenibilitat Social, Cicles de Vida i Comunitat de la Diputació de Barcelona ha fet balanç del programa de pantalles en el marc de la commemoració, aquest dijous, 29 d’agost, del Dia Mundial dels Videojocs o Dia del Gamer, que té com a objectiu homenatjar les persones que tenen passió pels videojocs i gaudeixen amb ells.

Aquests jocs d’entreteniment i diversió són considerats espais de socialització i d’interacció que formen una part molt important de l’oci juvenil. Els videojocs poden afavorir algunes capacitats cognitives com l’observació, la memòria visual, la presa de decisions, el raonament o el lideratge, així com el sentit de pertinença o el treball en equip, però un comportament persistent o recurrent del joc pot derivar en un trastorn.

Increment

L’any 2023 es va observar un increment de persones ateses al centre, sent més significatiu en el cas de l’ús problemàtic o addicció a les pantalles, amb un augment del 15,1% dels casos atesos respecte el 2022. Si es tenen en compte les dades aportades no només per l’equipament central de l’SPOTT, sinó també pels quatre punts descentralitzats al conjunt de la província de Barcelona, l’any passat el mal ús de les pantalles ja va suposar el 33% de les atencions a joves per addiccions al servei. En el que portem d’any i fins al 31 de juliol, s’han fet 399 visites a persones usuàries per addicció a les pantalles, donant cobertura a 40 municipis. En aquest sentit, a més del servei que ofereix el Centre SPOTT, la Diputació de Barcelona promou accions de sensibilització i prevenció adreçades a les famílies a través de diferents programes i materials. D’altra banda, l’SPOTT posa a l’abast de les famílies un model de contracte a signar entre els adults i el menor per tal de fer un bon ús dels mòbils. L’objectiu és facilitar recomanacions i eines a les famílies per regular l’ús responsable del mòbil als fills i filles, reflexionar sobre la necessitat real de tenir mòbil i sensibilitzar sobre l’ús en el si familiar. El document forma part del material que es pot consultar i descarregar dins la Col·lecció Connecta-hi!, un recurs que inclou vídeos i recomanacions adreçats a les famílies i professionals per promoure el bon ús de les pantalles.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia