Societat

tradicions

La plaça Sant Jaume de Barcelona perdrà aquest Nadal el tradicional pessebre

Aquest any no hi haurà pessebre a la plaça Sant Jaume. L’Ajuntament de Barcelona ha decidit retirar de la via pública la representació del naixement de Jesús i traslladar el muntatge a l’interior de l’edifici del consistori, al pati de l’entrada. A la plaça Sant Jaume sí que hi haurà “un nou projecte de decoració nadalenca”, que es donarà a conèixer properament. Ahir l’Icub, l’Institut de Cultura de Barcelona, va declinar parlar del projecte perquè “encara falta molt temps” i al·legant que al seu moment “ja es presentarà i es donaran totes les explicacions”.

El pessebre de Barcelona, doncs, no desapareix però no es farà a l’exterior com s’havia fet sempre sinó a l’interior de l’edifici de l’ajuntament, i serà tradicional. De fet, serà com el que cada any i per encàrrec del consistori s’ha fet al Museu Marès i que munta l’Associació de Pessebristes de Barcelona. Aquest pessebre tradicional encarregat per l’Ajuntament, doncs, es trasllada, i al pati del Museu Marès no n’hi haurà cap. Per veure un altre pessebre tradicional al centre de la ciutat s’haurà d’anar a la veïna catedral de Barcelona.

L’Ajuntament de l’alcalde Jaume Collboni per primera vegada deixarà d’encarregar un pessebre d’autor, transgressor, alternatiu, un pessebre considerat pels pessebristes, “que lidera la innovació en el pessebrisme”, al centre de la plaça Sant Jaume, on acudeixen cada any milers de persones a veure’l. No hi haurà transgressió ni innovació sinó un sol pessebre d’estil tradicional dintre de l’ajuntament. Els barcelonins i els turistes hauran de fer cua a la porta noble del consistori per poder entrar, veure’l i fer-s’hi fotos.

El 2004, l’alcalde Joan Clos sorprenia amb un pessebre trencador: les figures eren siluetes retallades a mida real. Sant Josep, la Mare de Déu i el nen Jesús tenien la forma de les figures tradicionals, però la resta de personatges havien estat substituïts per siluetes de persones de veritat: una senyora amb dues garrafes d’aigua, una anciana en un banc cosint, un butaner carregant una bombona, etc. Des de llavors, la polèmica era veure com seria el pessebre de la plaça de Sant Jaume. Aquest any la polèmica en tot cas serà el no pessebre.

L’Ajuntament vol que la decoració nadalenca de la plaça Sant Jaume –que prepara l’Icub– sigui harmoniosa i que les façanes de l’ajuntament i la Generalitat estiguin coordinades i es puguin contemplar “en conjunt”, no com l’any passat que la Generalitat va penjar unes estructures des de la seva façana –una espècie d’etiquetes amb missatges– que la immensa majoria van considerar molt “desafortunades” i “d’autèntic desastre”.

Aquest any, i pel fet que a banda i banda de la plaça Sant Jaume hi manen els mateixos, el PSC, es preveu una decoració nadalenca que estigui, com a mínim, en sintonia.

Fonts consultades per aquest diari, que han confirmat que efectivament i per primer any no hi haurà pessebre a la plaça Sant Jaume, consideren que la proposta municipal podria ser “un primer pas per a la retirada del pessebre de la via pública“. “El que es fa amb aquesta acció, tot i que la vol vendre com un replantejament i un nou projecte de decoració nadalenca, és començar a retirar de l’espai públic una tradició molt important del nostre país i la nostra cultura.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
tradicions

La plaça Sant Jaume de Barcelona perdrà aquest Nadal el tradicional pessebre

Barcelona
Arantxa Hernáez
Criminòloga i experta en inserció laboral de persones privades de llibertat

“No es pot ajudar a tothom però almenys s’ha d’intentar”

Barcelona

Què pot fer realment la IA avui?

Barcelona

Yann LeCun, el seny acceleracionista

BARCELONA
Estat Francès

El fundador de Telegram, Pàvel Durov, queda en llibertat amb càrrecs i sota control judicial

Barcelona
SERVEIS

Campanya a Igualada per augmentar el percentatge de recollida selectiva

Igualada
Estat espanyol

El Marroc investiga l’abordatge d’una llanxa amb migrants a Melilla

Barcelona
Societat

Mor a Bolívia Eduard Pérez Iribarne, sacerdot, filòsof i periodista lleidatà

Societat

El papa afirma que rebutjar els migrants és “un pecat greu”

Barcelona