Societat

societat

Mor als 114 anys la persona més gran d’Alemanya i la sisena del món

Charlotte Kretschmann va néixer el 1909 quan Guillem II de Prússia era l’emperador del seu país

La súper centenària Charlotte Kretschmann, la persona més vella d’Alemanya i la sisena del món, va morir dimarts als 114 anys i 268 dies, segons han informat mitjans del seu país. La dona vivia en una residència per a persones grans a Kirchheim unter Teck, a la regió de Baden-Württemberg. S’havia convertit en una persona molt popular al seu país i tenia, fins i tot, més de 14 mil seguidors en el seu compte d’Instagram.

Kretschmann, segons recorden els diaris del seu país, va néixer el 3 de desembre del 1909 a Breslau en temps de l’emperador Guillem II de Prússia. Va sobreviure a les dues guerres mundials, amb l’ascens de Hitler inclòs, i a canvis constants en la seva vida, que la van obligar a fugir de la seva ciutat i començar una nova vida a Stuttgart De jove va ser una gran esportista, sobretot en algunes modalitats atlètiques i proves de gimnàstica.

Va conèixer el seu marit, un reconegut atleta del sector de velocitat, a Breslau el 1937. La Segona Guerra Mundial, amb tot, va afectar la parella ja que l’home va ser cridat a files i enviat al front de França. Ella va tenir una filla però no es va poden reunir fins uns anys després a Stuttgart, quan el pare va ser alliberat pels nord-americans gràcies a les gestions de la Creu Roja.

El marit va morir fa més de 30 anys i ella va viure en els darrers anys en la residència, on els nets la visitaven regularment. La seva filla, Siegried va morir el 2019.

“He tingut una vida maca, tot i que vaig haver de passar per dues guerres”, va explicar la dona en el web de la Fundació Henriettenstift, propietària del centre, en una de les seves últimes entrevistes. El 2014 havia superat una hemorràgia al cervell i els metges havien mostrat la seva sorpresa per la seva resistència aquests darrers anys.

Fins fa poc la dona més gran del món era l’olotina Maria Branyas, que va morir el passat 19 d’agost als 117 anys. Kretschmann està documentada com la segona persona que ha viscut més anys en la història d’Alemanya. Actualment la dona més gran del món, després del traspàs de Branyas, és la japonesa Tomiko Itooka (116 anys i 98 dies), seguida de la brasilera Inah Canabarro Lucas (116 anys i 82 dies), la nord-americana Elizabeth Francis (115 anys i 35 dies) i la britànica Ethel Caterham (115 anys i 8 dies).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.