Societat

Societat

La sequera marca la verema de l’Olivera de Vallbona de les Monges

La calor sostinguda, les gelades i els danys de fauna salvatge provoquen una caiguda de producció de fins al 70%

L’Olivera Cooperativa, un celler amb filosofia social que afavoreix la inclusió de persones en risc, afronta una tercera verema marcada per “la manca d’aigua”. A la sequera cal sumar altres factors com les gelades de l’abril que van tocar molta vinya i els danys de la fauna salvatge. Viu doncs una situació complexa. Segons Pau Moragues, responsable de viticultura del celler, per sort poden assegurar una part de producció gràcies a les finques que compten amb reg de suport però que es troben fora del municipi. Moragues defensa a l’ACN, però, la qualitat del vi que sortirà malgrat “l’anyada complexa” que pateixen i que fa que la producció es pugui caure de fins al 70%.

“Defensem la verema manual. La manera de començar des del camp a donar valor afegit. Treballem amb persones de necessitats de suport”, explica Moragues. Actualment compten amb un grup d’unes 25 persones que cullen a mà tot el raïm que entra al celler. La previsió es que la verema s’allargui entre 5 i 6 setmanes, començant pels blancs com el Macabeu, per seguir cap als escumosos i acabar amb els negres i dolços. L’Olivera és una cooperativa que acaba de complir 50 anys i la d’aquest 2024 és la 36a verema elaborant vi. Ho han celebrat amb un vi singular fet amb la varietat històrica Macabeu i la idea dels seus impulsors és seguir elaborant vi per donar valor al “paisatge singular” de la Vall del Corb. Els terrenys on hi ha les finques no han pogut recarregar el perfil per la manca de pluviometria i això afecta directament la productivitat final del celler. L’episodi de gelada la nit de Sant Jordi i la fauna salvatge tampoc han ajudat gaire. Moragues apunta que fins ara s’havien pogut escapar dels danys d’animals com els conills però ara ja s’han instal·lat i comencen a ser un problema seriós juntament amb altres animals que s’arriben a menjar tot el raïms d’algunes finques com els cabirols.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

Tanca el dispositiu d’acollida de temporers al pavelló 3 de Fira de Lleida

Lleida

Diumenge comença la veda biològica de la sèpia a les badies de Pals i Roses

ROSES / PALS
Societat

Neixen una cinquantena de cries de tortuga careta a la platja de la Savinosa

Tarragona

L’Hospital Trueta registra la seva primera donació de cor en aturada controlada

GIRONA
societat

L’any 2023 es va evitar la mort per sobredosis en 146 casos a Catalunya

barcelona
Societat

La sequera marca la verema de l’Olivera de Vallbona de les Monges

Vallbona de les Monges
societat

Crida a donar sang per recuperar la davallada de reserves durant l’estiu

barcelona

Blanes dona suport a la creació d’un Parc Forestal Interactiu al nord de la GI-682

BLANES

El rector de la UdG vol que la xarxa de transport públic inclogui les necessitats dels universitaris

GIRONA