Societat

Societat

Neixen una cinquantena de cries de tortuga careta a la platja de la Savinosa, a Tarragona

Es tracta de la primera i única posta detectada aquesta temporada a Catalunya

Al voltant de les deu de la nit d’ahir dijous treien el cap les primeres cries de tortuga a la platja de la Savinosa de Tarragona sota l’atenta mirada de diferents professionals del Centre Tecnològic BETA de la Universitat de Vic, la Fundació per a la Conservació i Recuperació d’Animals marins (CRAM), tècnics de Territori i de l’Ajuntament de Tarragona i dels voluntaris que custodiaven l’espai. Durant la nit, més d’una cinquantena d’exemplars de tortuga careta han anat sortint cap a la superfície. Experts de les dues entitats s’han encarregat dels treballs de biometria amb què s’han mesurat, pesat i avaluat el grau de maduració de cada animal. Dels 52 ous que han eclosionat, 30 tortugues han nedat fins a la mar, tretze s’han traslladat al CRAM i nou s’han catalogat com a immadures. Es tracta de l’únic niu detectat aquesta temporada a Catalunya de tortuga careta. En concret, el passat juliol es va descobrir i es va delimitar per evitar que l’activitat humana interferís en el naixement de les cries. Un centenar de voluntaris l’han custodiat durant mes i mig.

Al niu encara resten una trentena d’ous. A partir del vespre podrien néixer la resta.“Això és com un part, una cosa és la teoria i després la pràctica podria ser que no acabessin de sortir totes aquesta nit”, ha detallat Irene Álvarez de Quevedo, investigadora postdoctoral del centre tecnològic Beta.

L’alcalde de Tarragona Rubén Viñuales ha visitat aquest divendres l’espai i ha remarcat la importància dels protocols de fauna marina i la tasca del voluntariat, així com la participació ciutadana per detectar possibles nius a les platges de la ciutat. En aquesta ocasió, han estat un centenar els voluntaris els que han participat en la custòdia i vigilància del niu, que s’ha allargat més d’un mes.

S’espera que la presència d’aquesta espècie a les platges catalanes s’incrementi en un futur, segons ha explicat Álvarez. A través d’un projecte internacional, s’està fent transferència de coneixements sobre un fenomen de nidificació emergent que està passant a tot el Mediterrani occidental a causa del canvi climàtic. En el cas d’Itàlia, per exemple, aquest any s’han comptabilitzat mig miler de nius de tortugues a les seves platges.

La tortuga careta és una espècie protegida, declarada amenaçada per la Generalitat ara fa dos anys, en la categoria de vulnerable. En cas de localitzar un niu o una tortuga, els experts remarquen la importància de trucar al telèfon d’emergències 112 per activar el protocol corresponent. Alhora, demanen minimitzar els impactes envers els animals, evitant tocar-los o fer fotografies amb flash. També demanen no trepitjar-ne els rastres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia