Societat

Les Preses

Retrospectiva de 60 anys per endinsar-se en l’univers del pintor Miquel Duran

El pintor Miquel Duran afirma que ha tingut molta sort en la vida professional, però la veritat és que qui el coneix sap que la sort l’ha agafat treballant, i molt. Només cal entrar a casa seva, a ca la Conxita del carrer Major de les Preses, per certificar-ho. És un vertader museu de la seva obra. De fet, és el millor espai per submergir-se en l’univers del pintor de les Preses.

Duran és un artista total, però allò que millor el defineix és la pintura, camp en què reconeix el mestratge rebut dels pintors Joan Sibecas i Josep Pujol. És totalment definitòria la seva visió postimpressionista dels paisatges de pinzellada solta, fresca, gens marejada –ho descriu ell mateix amb aquestes paraules. Això no obstant, va fer un parèntesi per endinsar-se en la llibertat de l’art abstracte, que, de fet, concep com una mena de paisatgisme.

Amb l’aire pedagògic que el caracteritza –no en va fa 35 anys que imparteix classes d’art al seu poble natal–, Miquel Duran explica que, per pintar, cal pensar molt i treballar poc i remarca la rellevància del dibuix. “El dibuix són les taules de multiplicar. És bàsic perquè un quadre tingui equilibri. Fins i tot per fer abstracte”, detalla. Ell mateix indica que “cal picar molta pedra” per arribar a tenir un estil propi, que, en el seu cas, el va dur a la plenitud als 55 anys.

Duran, però, també fa escultura de petites dimensions amb plastilina, filferro, fang i roba amb cola, dibuix i mai no ha deixat de conrear les tècniques que va aprendre durant els anys que va treballar al taller de sants de Can Sacrest d’Olot, cosa que es tradueix en una rellevant trajectòria pessebrista. També destaquen les seves col·laboracions, com ara una de molt recent en el poemari de Rosa Panadès, que ell ha il·lustrat.

Aquest pintor honrat, tal com l’ha definit el crític d’art Domènec Moli, cada dia fa un dibuix, llegeix un poema i escolta música, i diu que no para de pintar. Ara, coincidint amb els 60 anys de professió, fa una retrospectiva a l’Àmbit Espai d’Art d’Olot –s’inaugura dijous vinent a les 19 h–, on tothom es podrà endinsar en el seu univers creatiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.