Societat

societat

La Generalitat espera recaptar prop de 51 milions d’euros per l’impost sobre emissions CO2 del 2023

L’Agència Tributària de Catalunya publica el padró definitiu dels vehicles que han de pagar

Un total d’1,4 milions de contribuents hauran d’abonar l’impost sobre les emissions de C02 del 2023 corresponent a més d’1,7 milions de vehicles. L’Agència Tributària de Catalunya ja ha publicat aquest setembre el padró definitiu. Es preveu arribar a una recaptació de gairebé 51 milions d’euros que retornaran a la ciutadania, segons un comunicat del departament d’Economia i Finances, a través d’inversions per millorar el medi ambient i la mobilitat sostenible, potenciar la transició energètica i actuar contra el canvi climàtic. Estan exempts de pagar l’impost els vehicles 100% elèctrics, autocars i ciclomotors, entre d’altres.

En concret, els contribuents poden consultar les dades, la quota que han d’abonar i el període de pagament a la seu electrònica de l’Agència Tributària de Catalunya. Cal accedir-hi amb el NIF, la matrícula del vehicle i amb identificació digital, utilitzant l’idCAT Mòbil o un altre certificat digital per visualitzar els vehicles dels quals el contribuent n’és el titular. Els vehicles, però, que ja constaven al padró de l’any anterior i van domiciliar el pagament rebran el càrrec al compte el proper 20 de novembre. Els que van tributar l’any passat però no tenen el pagament domiciliat, poden abonar l’impost des de l’1 de setembre fins al 20 de novembre. Pel que fa als de nova tributació, la data límit de pagament s’indica a notificació que rebrà el titular. En cas que es domiciliï el pagament de l’impost a partir d’ara s’obtindrà una bonificació d’un 2% en la quota per als propers exercicis.

Estan obligades a tributar per l’impost sobre les emissions de C02 les persones físiques i jurídiques que durant l’any 2023 han tingut domicili fiscal a Catalunya i han estat titulars d’un vehicle ja sigui turisme, furgoneta o motocicleta. En concret, hi estan subjectes els turismes i motocicletes amb unes emissions oficials de més de 120 g/ C02 per km. En el cas de les furgonetes, serien de més de 160 g/CO2 per km. L’obligació també afecta a persones jurídiques sense residència fiscal a Catalunya però que durant l’any passat hi hagin tingut un establiment, sucursal o oficina i hagin estat titulars d’algun vehicle domiciliat al país.

També hi ha exempcions. Es tracta dels vehicles 100 % elèctrics, els ciclomotors, els camions o vehicles de més de 3,5 tones, els autocars, els vehicles autoritzats a transportar més de 9 persones (incloent-hi el conductor) i els vehicles adaptats per a la conducció de persones amb mobilitat reduïda. Tampoc tributen els que tinguin matrícula de vehicle històric i els clàssics.

Al comunicat, el departament explica que l’impost és un tribut verd que s’emmarca en la línia que promou Europa per lluitar contra el canvi climàtic. Així, els 51 milions que es preveuen recaptar aniran íntegrament al Fons Climàtic i als Fons de Patrimoni Natural, el que, per la Generalitat, es tracta d’un retorn a la ciutadania a través de la inversió en accions per millorar el medi ambient, fomentar la mobilitat sostenible i la transició energètica a més de fer front a la vulnerabilitat en sectors com l’agricultura i les zones litorals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.